About

Welkom, Welcome

Eerst was er The Sausage Machine, een van de eerste Vlaamse edublogs die in zijn oorspronkelijk design op zijn oude adres open blijft als archief. In de baseline heette het: leerblog van Janien Benaets en 5 en 6 so … In januari 2007 geopend, speciaal voor Gedichtendag, voor de sms-poëziewedstrijd Gedicht verzonden van mijn klas 5 so.

Nu, sinds januari 2011, is er The Sausage Machine ‘new style’: de oude naam, een nieuw jasje van WordPress*, en edublog af. De beproefde onderwerpen

| taal & literatuur | boeken | onderwijs/education | (nieuwe) media | marketing |  kunst & cultuur | the brain & the mind | chemie & biologie | nature & nurture |

zullen blijven opduiken, denk ik, het bloed kruipt immers … , naast

| oma blogt – sporadisch slechts, om privacyredenen | ukulele | eten & drinken | bloemen & bomen | en meer |  You & I’ll have to wait and see what comes out of The Sausage Machine, zo is het van in het prille begin geweest. Wat de dag brengt …

Welcome, welkom!

2012 – 2013 – 2014 – 2015  Referenties

  • The Sausage Machine duikt op in de lijst van neerlandistische weblogs op Neder-L, Elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek. Wat een eer!
  • Chrétien Breukers van literair weblog De Contrabas is following. Leuk!
  • Henri-Floris Jespers van CDR-Mededelingen is following – al jaren. n Monument onder de Vlaamse literaire blogs.
  • Op Neder-L linkt prof. dr. Marc van Oostendorp in een column naar mijn  onvolprezen weblog. Wow, wel een bijzonder eervolle stimulans! Zie ook zijn artikel en commentaren op Vlamingen zijn raarder dan Miley Cyrus. Onder die commentaren ook
  • een bijzonder eervolle vermelding voor The Sausage Machine van de Taalprof, hoogleraar RU.nl Peter-Arno Coppen. Bloosbloos.
  • Nog op Neder-L: dr. Roland de Bonth publiceert de uitslag van de Grote(-)Vondelquiz. Hoera, gewonnen!

Waarmee ik mijn andere volgers geenszins tekort wil doen! Een naam met faam, neem Neder-L, met wereldwijde uitstraling, valt nu eenmaal op – zo draait de wereld nog altijd. IJdelheid der ijdelheden.

Een brokje history

Uit de archieven gekopieerd – uit mijn vroegere blogprofiel, zoals nu nog te vinden op de onderwijsportaalsite Klascement.net:

Hoe het begon …
De leerblog The Sausage Machine startte in januari 2007 met een sms-gedichtenwedstrijd voor Gedichtendag, georganiseerd door 5 aso. In de storm van het kennis-en-vaardighedendebat, in Vlaanderen ontketend door leraar Marc Hullebus, wilde de blog wereldwijd transparantie geven voor het kennen en kunnen van jongeren in de derde graad secundair onderwijs, tegen het doemdenken over het gebrek aan ‘niveau’ in.

Ondertussen …
is edu/litblog The Sausage Machine blijven draaien. In 2008 werd hij genomineerd voor de Dutch Bloggies in de categorie literatuur. Door Steven Vanhooren, onderzoeker UGent, werd de edublog omschreven als het typevoorbeeld van een literaire blog in Vlaanderen: Haar [Janien Benaets] blog vormt een excursus op de lesinhouden die ze tijdens klasmomenten aanbiedt. Geïnteresseerde leerlingen kunnen rondsnuffelen op The Sausage Machine en vinden er leestips, debatten over literatuuronderwijs, aankondigingen van interessante lezingen, informatie over literaire evenementen…

Trendwatcher Suzanne Kats van Onderwijsvanmorgen.nl (Malmberg) schreef over TSM: Een mooi voorbeeld van een goed evenwicht [tussen privé en school] vind ik de weblog van een Belgische collega: The Sausage Machine. Janien plaatst naast allerlei andere onderwerpen ook aanvullende opdrachten voor haar klas op haar weblog. Ze heeft zelfs een leerling die elke maand een eigen bijdrage levert als gastblogger. Juist door de persoonlijke toon komt dit heel open over naar de leerlingen.

Leerlingen en oud-leerlingen dienden zich aan als co-auteurs of openden hun eigen blog. Als web 2.0-leeromgeving kreeg The Sausage Machine er drie wiki’s bij. In het schrijfatelier Het Scriptorium kwam m.m.v. universiteitsstudent Tom Ruette (KU Leuven – een gratis aanbod: open kennisdeling) een experimenteel wikiwebwoordenboekje tot stand dat met de prijs Iedereen Woordenaar van de Provincie Antwerpen werd bekroond.

2009
… en The Sausage Machine draait voort. Nu eens litblog (o.a. bij de koppelingen literatuuronderwijs van de Nederlandse Taalunie) dan edublog, poëzieblog, vrouwenblog, taalblog, oud-leerlingenblog, ook Antwerpenblog en soms omablog. Literatuureducatie 2.0, noem het literatuuronderwijs ‘anders’ en onderwijs 2.0 zijn hoofdtags. De wiki’s staan momenteel open als library wiki’s.

Zie The Sausage Machine’s Archive voor de periode 2007-2010.

Begin januari 2011 ging de ‘nieuwe’ Sausage Machine van start met een exclusief, nog niet eerder gepubliceerd gedicht van de grote Nederlandse dichter Leo Vroman. Wat een eer om met zijn gedicht te kunnen openen!

* Voetnoot. De afbeelding van de worstenmachine in de header  is geknipt uit de affiche van Sven Wassenaar (swassena), oorspronkelijk ontworpen – in vrijwillig aanbod – voor de leerblog The Sausage Machine. Wat een eer om de exclusieve creatie van mijn oud-leerling en gewezen vrijwillig ICT-expert in de klas te kunnen gebruiken!

Een ‘update’ van het oude edublogprofiel als aanvulling bij de ‘history’:

  • 2009: in een publicatie van De Smet, Cindy, & De Wever, B., Didactisch gebruik van wiki’s, in: ICT en onderwijshernieuwing: schoolleiding en begeleiding, Wolters Plantyn, Mechelen, 2009, (p. 85–104) staat kladblok Het Scriptorium beschreven bij de praktijkvoorbeelden p. 94-95. Vereerd met de wetenschappelijke belangstelling vanuit UGent!

Enjoy TSM!

Janien Benaets
germanist
MA – licentiaat Germaanse filologie – KU Leuven
kand. UFSIA (UAntwerpen)

GHSO – geaggregeerde hoger secundair onderwijs – KU Leuven (academische lerarenopleiding)

 

14 reacties op About

  1. Pingback: global voice, global audience – social media behoeden kleine talen voor uitsterving | The Sausage Machine

  2. Pingback: e-leren en hoe! slimmer met @wrubens #elearning en @ernomijland #smiho | The Sausage Machine

  3. Christ'l zegt:

    Hallo Janien! Leuk dat ik je gevonden heb op het www. Je hebt een interessante blog en je bent ook nog altijd superactief in onderwijs- en letterenland. Mooi!!!
    Groetjes, Christ’l Beyers

  4. Raymond Noë, Onze Taal zegt:

    Hallo Janien,
    Vind nergens een mailadres dus dan maar even zo: ik heb een fotootje van Geert Joris nodig. Mag ik (een deel van) jouw portret van hem gebruiken?
    Groet, Raymond

    • janien zegt:

      Foto ondertussen allang verschenen in tijdschrift “Onze Taal”… [Grote trots.] Zie het decembernummer 2013 met Het taaljaar 2013. Meningen van bekende taalgebruikers.

      Wat een eer!! [Contact verlopen via mail.] Eeuwige dank, Raymond Noë!

      … En wat Lieven Vandenhaute betreft, ik wil Geert Joris hier toch ook nog volmondig bijtreden. Ja, Lieven Vandenhaute presenteert het Radio 1-programma Nieuwe feiten nog altijd – met de pittigste taalpower in het rijkelijkste Nederlands (februari 2015).

  5. Petje af voor je, Janien! Doorgaan!

  6. Pingback: creëert u bewust een positief imago op sociale media? @hautekiet #logorree | The Sausage Machine

  7. Manu Schotte zegt:

    Hallo Janien, bedankt om een foto te re-bloggen. Druk bezig in het onderwijs zie ik, mooi werk. Ik ben op rust zoals men zegt, maar ik ben nog steeds leerling, zij het in de specialisatie Digitale Fotografie Kunst Academie. Hoe ben ik nog verbonden met onderwijs, buiten dat mijn vader, zoon, vrouw, schoonfamilie, groot.. overgroot en bed-overgrootvader ook onderwijzers waren, ben ik nog voorzitter van een schoolbestuur en een scholengemeenschap… onderwijs laat de familie niet los of is het omgekeerd?

    • janien zegt:

      Hallo, Manu Schotte. Prachtige portretten fotoblogt u! Levenslang leren ja, mooi toch! Ook ik ben ‘op rust’, u zegt het. In fulltimegrootmoederschap, een groot geluk. 🙂

      Heel veel geluk met fotograferen – en bloggen zodat de wereld kan meegenieten van die schoonheid – op de kunstacademie, en ‘in het onderwijs’, een familietraditie doortrekkend …

  8. annaberg zegt:

    I’m impressed. En eindelijk is het ook gelukt om je te volgen. Vanaf vandaag je trouwe fan. ☺

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.