Literair grensverkeer: een boekdelen sprekende nieuwe site van de Taalunie!

Nederlanders en Vlamingen en de kennis van elkaars literatuur: als dat geen baseline is die boekdelen spreekt! 

Bij mijn eerste bezoek aan Literair grensverkeer, de nieuwste site van de Taalunie, heb ik de boektitels in de header overlopen, speurend naar de evenwichten

 • NL-VL: check;
 • m/v: check;
 • volwassenen- en jongerenliteratuur: check;
 • oude (gevestigde) en nieuwe namen: check.

→Allereerste besluit bij de boeken in de header’kast’: evenwichten verzorgd, geen ‘onbekenden’ te bespeuren (wat zeg ik, voorthollend: ik struikel over Robbert Welagen en Thomas Verbogt! aangenaam!), geen Brusselmans – nochtans een topper in Nederland, meen ik te weten – ook geen poëziebundel of essay of theatertekst, zo op het eerste gezicht. Waar een sitebezoeker zich mee kan bezighouden, ja. Ik kan het ook niet helpen, wandel maar wat experiencing rond.

Direct daarna mijn stem gevoegd bij de poll: ik vind niet dat de Nederlandse en Vlaamse literatuur uit elkaar groeien. Integendeel. Maar de Taalunie wil blijkbaar de banden nog nauwer aansnoeren. Jeetje, wel nog maar 21 stemmen in de poll, het is geen drummen aan de grens. De site draait pas sinds vorige week: een verzachtende omstandigheid? 

Literair grensverkeer: een digitale ontmoetings- en uitwisselingsplek rond literatuur, er kan er altijd nog eentje bij. Ook dit blogje heeft altijd al de onbedwingbare neiging gehad om over het muurtje te kijken naar dat groengroene gras aan de overkant: naar dat uiterst aantrekkelijke poldermodel op literair en educatief gebied. Zo heerlijk gidsland Nederland, zoveel prikkeling van inspiratie, zoveel innoverende voorbeelden en stimulansen, zoveel sharing en caring in mijn aanpak van literatuuronderwijs / experimenterend edugeblog 2007-2009. THNX, Nederland! Gelooft u/geloof je me niet? Op mijn About-pagina staan een aantal voorbeelden van de steun, aanmoediging en sympathie vanuit Nederland. Veel te weinig voorbeelden, toegegeven: ik moest nog eens een lijst van ‘weldoeners’ aanleggen. Beetje delicaat wel. Nu, ik sluit u/jullie allen in mijn hart, de Nederlanders én de Vlamingen on my side site, gisteren, vandaag (?) en hopelijk morgen.

→Tweede en voorlopig laatste besluit. Ik moest mijn Nederlandse literatuurachterstand maar eens wegwerken: Perfecte stilte en Porta Romana bijbenen! Oh, ik heb er zin in. En ik heb DVR’s Congo #inktaap2012 niet eens uit. Een reden te meer om mijn Read Badge of Achievement voor dat veelbezongen Vlaamse geschiedenisboek te halen.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Literair grensverkeer: een boekdelen sprekende nieuwe site van de Taalunie!

 1. breieninpeking zegt:

  Ook ik probeer grenzenloos te leven en lees diverse blogs over onderwijs, taal, literatuur en natuurlijk over de (on)mogelijkheden van de moderne media in de klas.
  En nu heb je me alweer op het spoor gezet van een interessante site, dank hiervoor.

  • janien zegt:

   “Grenzenloos leven”: mooi gezegd!

   Wat ik typisch Nederlands of de Nederlandse ziel zou noemen, herken ik in je blog:
   – die vlotte communicativiteit: de grote aisance en fijngevoeligheid waarmee je over je familie, je interesses en activiteiten, werksituatie, dagelijkse beslommeringen, je ontdekkingen, je ‘roerselen’, … blogt in een aangenaam en natuurlijk Nederlands, zonder pose of bluf, direct en authentisch;
   – dat reizen over de wereldbol (letterlijk) dat je in het bloed zit, en waarover je zo boeiend en aantrekkelijk rapporteert.

   Samengevat: breieninpeking, dat is spek naar de bek van dit Vlaamse bloggertje.

   Nog eens hartelijke dank voor je literaire giveaway. Ik krijg mijn foto van je cadeau maar niet opgeladen … Dat zijn zo van die dingen die kunnen gebeuren, en die vooral vertragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.