Kunstatelier Walden in Ekeren nodigt uit | open deur op 9 december 2017 van 14.00 tot 16.00 uur

Kom nu al in de sprookjessfeer van winterse feestdagen … Op 9 december 2017 verwelkomen Renée Van Hekken en Joseph Laureys u aan het Groot Hagelkruis 88 in Ekeren. (Schuin tegenover hun woning ligt de Hagelkruisparking.)

Het wordt een romantisch en nostalgisch vertoeven tussen schilderijen van Joseph Laureys, en textielwerken, zelfgemaakte sjaals, en bundels van Renée Van Hekken. Het Antwerpse kunstenaarsechtpaar presenteert verder een artistieke collectie juwelen (ook retrojuwelen), brocante, grappige kitsch. Misschien wel iets voor uw feestaankopen? Glaasje cava staat klaar… Welkom vanwege Renée en Jos!

U kunt beide kunstenaars ook altijd bezoeken op Het Stille Pand van André Bongers. Nog een voorproefje van de sfeer? Zie Anais, het verhaal van een ouderwetse pop.

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen

of Sinterklaas een boodschap heeft voor de burgemeester van Antwerpen

Jazeker!

Door de werken aan de Leien is er voor het operagebouw een enorme bouwwerf, hoorde ik de Sint vanmorgen op de radio. Hij wil burgemeester Bart De Wever vragen om daar wat

paardvriendelijke loopbruggen

aan te leggen.

Geplaatst in Uncategorized | Tags: , | Een reactie plaatsen

vol verlangen naar de toespraak van Sinterklaas in Antwerpen

Wat gaat u aan de kinderen vertellen,

vroeg de radio vanmorgen aan Sinterklaas die nog op de stoomboot zat, onderweg naar Antwerpen waar hij dra aankomt.

Het wordt een Shakespeariaanse toespraak,

antwoordde de Sint traag en met nadruk, met iets van monkeling en geheimzinnigheid in de wat lage mannenstem,

een soort variant op het klassieke to be or not to be,

over de spanning

er zijn en

er zijn geen

Hij verklapte er nog bij dat het te maken heeft met dit jaar.

O Sinterklaas, ik ben straks een en al oor!

Geplaatst in Uncategorized | Tags: , , | Een reactie plaatsen

10 november 1989 – 10 november 2017

Die Mauer ist offen!

Ja! Lees. Vandaag in het dagboek van Walter Kempowski u.a. op het onovertroffen, niet te missen So to bed met een ongeëvenaarde selectie dagboekfragmenten.

Geplaatst in Uncategorized | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen

what to avoid

Geplaatst in Uncategorized | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

… de Poetry High Tea met Renée Van Hekken en Roger Nupie (part 2) @StandaardBoek #Ekeren

Deze galerij bevat 12 foto's.

Galerij | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen

zo was de Poetry High Tea met Renée Van Hekken en Roger Nupie (part 1) @StandaardBoek #Ekeren

Deze galerij bevat 12 foto's.

Galerij | Tags: , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Stadt Land Buch | Nederlandse literatuur op Duitse podia

Hier het persbericht van het Nederlands Letterenfonds – Flanders Literature, Amsterdam, 8 november 2017:

Zo’n vijftien Nederlandse en Vlaamse auteurs – onder wie Margriet de Moor, Stefan Hertmans, Gustaaf Peek, Fikry El Azzouzi, Jan Brokken, Gerbrand Bakker, Annemieke Hendriks en Herman Koch – staan deze week op podia in Berlijn, Brandenburg en omstreken tijdens het festival Stadt Land Buch. Morgen worden twee monumenten uit de Nederlandse literatuur in Duitse vertaling gepresenteerd: het laatste deel van Voskuils romancyclus Het Bureau en de brieven van Vincent van Gogh.

De Nederlandstalige literatuur staat centraal tijdens de 26ste editie van Stadt Land Buch in Berlijn, Brandenburg en omstreken. Het programma is een vervolg op de Nederlands-Vlaamse gastlandpresentatie op de Frankfurter Buchmesse 2016. Zowel talentvolle jonge auteurs, gerenommeerde schrijvers als illustratoren geven acte de présence.

Das Büro, de zevendelige romancyclus van J.J. Voskuil, wordt morgenavond in het Literaturhaus Berlin gepresenteerd door vertaler Gerd Busse en schrijver en Voskuil-fan Gerbrand Bakker. De relatief kleine uitgeverij Verbrecher Verlag durfde dit omvangrijke werk in Duitse vertaling te brengen.

Op de Nederlandse ambassade in Berlijn wordt op 9 november Manch einer hat ein großes Feuer in seiner Seele, de Duitse vertaling van de brieven van Vincent van Gogh gepresenteerd. Beck tekende voor de geïllustreerde uitgave, Marlene Müller-Haas voor de vertaling.

Ook nieuwe generaties tekenaars zijn vertegenwoordigd in Berlijn: vanmiddag tekenen Peter Goes, Mattias de Leeuw, Mies van Hout en Floor Rieder live in de etalage van de grote boekhandel Kulturkaufhaus Dussmann.

Het festival sluit zondag 12 november af met een debutantensalon in het Aufbau Haus en met een literaire avond in het Deutsches Theater. Daarbij treden Gustaaf Peek, Gerbrand Bakker, Fikry El Azzouzi en Bart Moeyaert op.

Het Nederlands-Vlaamse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse leidde vorig jaar tot een storm van belangstelling voor literatuur in alle genres uit Nederland enVlaanderen. En het gaat door: als verder vervolg organiseren het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren dit najaar en in 2018 een reeks optredens van Nederlandse en Vlaamse auteurs, onder meer in Berlijn, Potsdam, Leipzig, München en Hamburg.

 

Geplaatst in Uncategorized | Tags: , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

hoeveel stress kunt ge aan? | Universiteit van Vlaanderen met professor Elke Van Hoof

Eerst was er Universiteit van Nederland. (Op 4 september 2013 kondigde ik op deze blog het college aan van de Vlaamse literatuurprof Geert Buelens – Universiteit Utrecht.) Sinds gisteren is er ook Universiteit van Vlaanderen, de schooldagelijkse portie wetenschap geserveerd door Vlaamse proffen. Naar het Nederlandse model. Nederland nog altijd gidsland, ja.

Vandaag is prof. dr. Elke Van Hoof van de VUB aan het (Vlaamse!) woord: de mediavrouw-psychologieprof die de wereld en mijn land in het bijzonder op geregelde tijdstippen bijleert over stress, burn-out, bore-out, veerkracht.

Mooi toch, een geleerde vrouw op de 150e geboortedag van Marie Curie, een van de grootste wetenschappers aller tijden.

Geplaatst in Uncategorized | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Nieuw vergelijkend onderzoek naar jongeren en burgerschap (persbericht) #ICCS2016

X, Y of Einstein?

Ik deel alvast hier het persbericht van de minister van onderwijs. Heb het rapport al grotendeels kunnen doornemen en er zitten nog wel leuke elementen in (Vlaamse jongeren zijn nog steeds grote ongelovige thomassen bijvoorbeeld en de wil voor leerlingparticipatie op school is echt te laag imho), maar daarover later meer.

Het persbericht:

Leerlingen uit het tweede jaar van het secundair onderwijs zijn beter voorbereid om hun rol als burger in de maatschappij op te nemen. Toch blijft er nog ruimte voor verbetering. Dat blijkt uit de Vlaamse resultaten van de International Civic and Citzenship Education Study 2016, een uitgebreide studie die door Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en de KU Leuven werd voorgesteld. Vooral de politieke kennis en het vertrouwen in de politieke instellingen stijgt en leerlingen scoren gemiddeld hoger dan hun leeftijdsgenoten in andere landen. Deelnemen aan verkiezingen of lid worden van een politieke partij spreken…

View original post 982 woorden meer

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen