Oudnederlands zoals u het nooit eerder hoorde | Rotterdam zoals u het nog niet zag

Magistraal! Hoe Peter-Alexander Kerkhof het breedste publiek bereikt met zijn wetenschappelijk onderzoek over de beginperiode van het Nederlands ! Wat hij voor de promotie van de studie an het Nederlands doet! Die heerlijke klanken uit zijn mond. Ja, ik ga wat overstag van bewondering en word warempel nostalgisch.

Peter Alexander Kerkhof is a historical linguist and philologist of the Old Germanic, Old Romance and Old Celtic languages. Peter Alexander worked as a PhD-lecturer in Indo-European Linguistics at Leiden University​ … 

Zalige herinnering aan mijn studie Germaanse filologie aan de KU Leuven langlang geleden waar een aardig pakket historische taalkunde op het programma stond. Herinner me nog goed dat we geen grammatica kregen van het Oudnederlands wegens te weinig bronnen. Happy, wij studenten. Dat was een grammaticaboek minder te behappen.

Golden Sixties. Hippiedom. Alle Macht aan de Arbeiders. Leuven Vlaams. Het was hard blokken: Gotisch, de klankontwikkelingen in de vergelijkende geschiedenis van de Germaanse talen, de tekststudie Middelnederlands en Oud- en Middelhoogduits met hun grammatica’s en evoluties. In een volle aula die examens schrijven, pagina na pagina met de hand. U ren lang zweten. Zonder pauze. Tot verkramte vingers. Bibberen voor de uitslagen. Om nooit te vergeten. Maar die basis, dat historische fundament, die/dat werd stevig gelegd. Voor altijd. Dat heb ik pas later toen ik Nederlands en Duits ging geven, mogen ondervinden. Dat inzicht in taalontwikkeling. Wat een rijkdom, wat een dieptezicht.

Leve het Nederlands! Leve de talenstudie! Leve haar experten en strijders – je vindt ze ook in volle glorie op Neerlandistiek.nl.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.