van zijn lippen vloeiden als strooide hij iets kostbaars om zich heen dat toch hem niets kostte | Max Havelaar tot de Hoofden van Lebak

Via Neerlandistiek.

Revisited! Een topklassieker! Die toespraak hebben we in de klas jaar na jaar na jaar bij Nederlands in de derde graad van het secundair gelezen en besproken. Sinds lang voor de digitale tijd … Ik ken nog flarden uit het hoofd. By heart. Begin jaren 1970 lazen we uit Zuid en Noord van Desclée De Brouwer. Uit die bloemlezing had ik als tiener die redevoering voor het eerst gelezen … en ook over de liefde van Saïdjah en Adinda.

De geschiedenis blijft zich herhalen. Voor het literatuuronderdeel van het vak Nederlands gebruikten we gedurende decennia een heuse bloemlezing. In het vierde middelbaar lazen we van Multatuli uit de Max Havelaar steevast het verhaal van Saïdjah en Adinda. O! Max Havelaar was een neverending story binnen ons vak. Onvergetelijk. Altijd nieuw. Tijdens mijn studentenjaren Germaanse filologie stond Max Havelaar in de verplichte leeslijst.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.