CITAAT uit een opiniestuk
Niet alleen de neerlandistiek, maar ook taal- en literatuuronderwijs en bij uitbreiding de geesteswetenschappen verkeren in een crisis. Dat lijkt het gevolg van het doorgedreven STEM-discours en van de negatieve perceptie die gecreëerd wordt rond een diploma menswetenschappen: ‘Wat kan je daar nou mee?’
Op termijn is de neerwaartse spiraal waarin de geesteswetenschappen zich wereldwijd bevinden nefast voor het maatschappelijke debat, de ontwikkeling van een kritische massa, en niet het minst voor veel beroepscategorieën (onderwijs, journalistiek, culturele wereld, communicatiesector) die nog onvoldoende geschoolde kandidaten vinden. Cijfers over de vele vacante posities voor leerkrachten in het lager en middelbaar onderwijs zijn illustratief.
21 miljoen sprekers
Het baart ons dan ook zorgen dat de katholieke onderwijskoepel intussen heeft beslist dat in het algemeen secundair onderwijs (eerste graad) vanaf september een uur minder mag worden geïnvesteerd in het vak Nederlands – op jaarbasis dus vele uren. Wat ons regelrecht stoort, is dat het protest daarover hooghartig werd afgedaan als een ‘symbooldiscussie’, en dat er op de vele argumenten die gegeven werden nooit enige inhoudelijk reactie is gekomen.
Welke symbooldiscussie? Nederlands is geen symbool, maar het dagelijkse communicatiemiddel van 6 miljoen Vlamingen en 15 miljoen Nederlanders. De goede beheersing van die taal is vooralsnog een voorwaarde om een job te vinden. Je goed kunnen uitdrukken, zowel mondeling als schriftelijk, en goed kunnen lezen zijn basisvoorwaarden voor eender welke studie, eender welke functie – het zijn basiscompetenties voor het leven.
Yves T’Sjoen en Carl De Strycker: Diploma talen? Meer waard dan je denkt
In: De Standaard, Opinies, 14 februari 2019 (ik highlight). Open brief ondertekend door o.a. oud-studenten Taal- en Letterkunde UGent, de BV’s-auteurs: Herman Brusselmans, Tom Lanoye, Stefan Hertmans, Els Moors, Ann De Craemer, Miriam Van hee, Guido van Heulendonk, Annelies Verbeke, Heleen Debruyne, Erwin Mortier, Charlotte Van den Broeck, Jeroen Theunissen, Pol Hoste, …, …
Zie ook in dezelfde krant: Sarah Vankersschaever: Talen studeren? Nee, bedankt. O.a. over het Vlaams Platform voor de Neerlandistiek van de KANTL. Met deze verontrustende DS-infografiek:
Klinkt misschien gek maar heb in eigen kennissen- en vriendenkring de laatste tijd vaker ervaren dat filologie studeren wordt afgedaan als minder waard, niet nastrevenswaardig, geen toekomst biedend. Die mensen verliezen ‘het volledige plaatje’ uit het oog, vrees ik.
Bedankt voor je reactie.