nikkeltetracarbonyl #Antwerpen

Nieuwsgierig naar de structuur

Afbeelding via Wikimedia.

Gemeentelijk rampenplan afgekondigd in Antwerpen: niet onder controle te krijgen metaalbrand van 5 000 ton nikkelsulfide in de haven. Mediatoxicoloog prof Jan Tytgat van de KU Leuven adviseert van met droog zand te blussen. Of met poeder of schuim: een dekentje leggen om de zuurstof weg te nemen. Als ik het goed begrepen heb, reageert koolmonoxidegas met nikkelsulfide tot het zeer giftige gas nikkeltetracarbonyl dat allergie kan veroorzaken, longontsteking, kanker.

Inwoners van Stabroek, Ekeren, Kapellen werden vanmorgen op Radio 1 gewaarschuwd om bij geurwaarneming een dokter te raadplegen. In daaropvolgende nieuwsberichten hoorde ik dat er geen gevaar dreigt voor de omwonenden van het havengebied. Schepen en bedrijven in de haven zijn geëvacueerd. De Noorderlaan werd afgesloten.

PS Ooit, in mijn middelbareschooltijd, won ik ‘prijzen’ voor scheikunde. Toen onderwijs competitief was. In de basisschool, herinner ik me, kreeg je als ‘eerste van de klas’ een verguld kartonnen lauwerkrans opgezet. Ja, je kent die wel van de Romeinse keizers (!). Pfff. Jammer dat we niet eentje van mijn ‘gouden’ exemplaren bewaard hebben. Eentje dat de kleinkinderen nog voor de spiegel zouden hebben kunnen ‘passen’, denk ik nu. Een folkloristisch archiefstukje. Onderwijsfolklore jaren 1950 … 🙂 … O ijdelheid.

…  Een oud verlangen. Ze staat allang op mijn wishlist: de nieuwste tabel van Mendeljev. Voor boven het bed.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.