de dt-regel: op sterven na dood | Kristien Hemmerechts over #spelling

Ze aan je laars lappen? Op de schop ermee? Kristien Hemmerechts heeft de kat de bel nog maar eens aangebonden in Deze Zevende Dag op het ‘grote’ onderwijsdebat (één, VRT, 17 juni 2018).

De taal is veel meer dan haar spelling. Ja, de tijden veranderen, onderwijs verandert. Leerlingen en studenten zwaar(der) afrekenen op spelling!? Zeker nu Vlaanderen de lat hoger moet leggen volgens Geert Bourgeois? Aiai. Terug naar de dril van de jaren 1950 en 1960? Op alle slakken zout? Vallen over elke fout? Nee. De klok terugdraaien is dom toch. Vlotheid van communicatie primeert op de allerstrikste toepassing van de spellingregels. Hoor ik Ruud Hendrickx, de landelijke taalexpert voor Vlaanderen op VRT en de grote  van Dale-man, niet zalven met het voorbeeld van de ingenieur die wel een brug kan berekenen maar geen spellingregels onder de knie zou kunnen krijgen. Komaan zeg. Maar hoe nuttig zijn regels bij het leren van spelling?? Prof. dr. Marc van Oostendorp (ja, hij is niet alleen Lieven Vandenhautes favoriete taalkundige, ook de mijne) heeft daar een antwoord op.

Kristien Hemmerechts heeft volkomen gelijk. De dagelijkse praktijk liegt er niet om: algemeen is de houding tegenover spelling veranderd en daar kan geen taalexpert, leraar of spellingfreak omheen. Btw, hoe lichtend is het spellingvoorbeeld van de jonge leraar? Hoe straf is hij/zij  getraind op spelling? Is ook hij/zij/ x geen kind van zijn/haar tijd.

–  Lees ook van dr. Michel Couzijn – bij wie ik in het verleden nog workshops didactiek van schrijfvaardigheid heb gevolgd:

Over het ‘en passant’ toetsen van spelling en grammatica op het Centraal Eindexamen Nederlands

en volg Neerlandistiek.nl.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.