Marc de Bel en Gino Marchal to the World #jeugdliteratuur #DeVeertiendeBrief #TheGenthAltarpiece #DeRechtvaardigeRechters

Nieuw jeugdboek uit Vlaanderen op slag wereldnieuws! Zo gaat dat in tijden waarin kinderen en jongeren minder (goed) lezen … Marc de Bel doet er wat aan, samen met Gino Marchal, ‘amateurspeurder’. In hun roman gaan ze het mysterie van de kunstdiefstal door Arsène Goedertier van De rechtvaardige rechters (Jan van Eyck) te lijf: docu verzameld, bestudeerd, code gekraakt! De auteurs zijn 95 procent zeker dat ze het sinds 1934 verdwenen paneel, gestolen door Arsène Goedertier, teruggevonden hebben: het zou onder de Kalandeberg liggen. Daniël Termont, burgemeester van Gent, gaat mee in hun vondst. En niet enkel hij …

Het wereldnieuws uit Vlaanderen werd ook snel meegenomen op YouTube. (Maker mij onbekend, nieuwsbron(nen) niet vermeld.)

En de wetenschap!? Ze stelt zich de vraag … Nee, ze richt een vermanende vinger naar overheden, instellingen, (traditionele) media.

Waarom ik dit nieuws wel moést bloggen: als leesbevorderend middel kan het tellen toch! Nep of niet. Ik citeer prof. dr. Remco Sleiderink in Knack:

Dat kunstenaars en romanschrijvers dergelijke streken uithalen, is te verwachten of zelfs toe te juichen. Een artiest mag de maatschappij al eens wakker schudden of prikkelen. Problematischer is het wanneer gemeentebesturen, musea en media willens en wetens gaan meewerken. Het leidt tot een maatschappij waarin burgers op den duur niets meer geloven en alles afdoen als fake news. Wat als er echt verrassend nieuws te melden is? Om een voorbeeld uit mijn eigen vakgebied te geven: wat als ooit de Middelnederlandse Madoc opduikt, het verloren gegane verhaal van de dichter van de Reynaert?

Journalisten en media hebben de taak om hun bronnen te checken. Wanneer ze moedwillig voor de gek worden gehouden, moeten ze dat aan de kaak stellen […]

        Naar het integrale opiniestuk: Knack.

Homo ludens. Mag-da? Lang zullen we lezen, beste kinderen en jongeren! En ik. Leve de mediatisering van de literatuur – ook in de o serieuze traditionele media zoals Knack en de nog overlevende oude kranten: ik blijf het roepen ja. Stunt? Fake news? Gebracht in literaire fictie door een bekende jeugdschrijver. En leuk in de markt gezet.

Zal ik u tellen, overwaer. Probeerde de verteller in de middeleeuwse manuscripten het al niet: wat hij vertelt, is waar. En Goethe. En Max Havelaar. Ik strooi zomaar een paar namen uit de wel heel losse pols.

Extra spannend toch, die persvoorstelling van De veertiende brief. In het Gentse stadhuis. Jeugdliteratuur in the picture! Ik blijf in de mediatisering geloven als een altijd actuele, natuurlijke en authentieke leesbevorderende literatuurdidactiek. #literatuuronderwijs #lezen. Voeden we niet op tot kritische lezers en kijkers? Kinderen en jongeren zijn slimmer dan we denken. Als het om jeugdauteurs, jeugdboeken, romans, het literaire bedrijf, film, boekenmarketing, stadsmarketing a.h.v. literatuur, theater, poëzie, whatever, de ‘media’ gaat. Ze zijn voortdurend op hun qui-vive. Echt.

Ondertussen wacht Marc de Bel in spanning op een telefoontje van Steven Spielberg …

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.