Bosbad met een dreumes

Aan deze herblog kan ik echt niet voorbij. Ik herblogde eerder al de bosbadende Anna. En … bleef haar tot nu nog altijd een foto ‘schuldig’ van een park waarin mijn derde kleinzoon (pas 9) en ik een bosbad namen. 🙂
Er is een tweede waarom. Jouw liefhebbende woorden voeren me rechtstreeks naar mijn kindertijd: aan de talloze gelijkende ‘bosbaden’ die mijn ouders me gaven en die me liefde voor de natuur hebben gegeven, voor alles wat groeit en bloeit, en ja, ook voor de taal. Wat fijn en leuk om hier te vertoeven. En ook zijn er jouw foto’s weer, schoonheid die mee laat genieten!

Blauwkruikje

Wonen in een buurt die je de mogelijkheid biedt om binnen een afstand van een paar honderd meter dagelijks een deugddoend ‘bosbad’ (Japans shinrin-yoku) te nemen is vandaag een luxe. Wie in Japan zo’n bosbad neemt, gaat met alle zintuigen wandelen in de natuur om er nadien sterker en als herboren uit te komen. De helende en inspirerende kracht van de natuur kan mijns inziens niet onderschat worden. Gebrek aan natuur zou trouwens tot NDD leiden.

NDD (Nature Deficit Disorder) is een overkoepelende term die verwijst naar het verdwijnen van natuurervaringen in ons leven. Het verwijst naar het voortdurend binnen zitten in kunstlicht waar weinig beweging aan te pas komt met fysieke en psychologische klachten als gevolg. Zo kan een gebrek aan regelmatige onderdompeling in de natuur leiden tot paniekaanvallen, aandachtsstoornissen, depressie en zelfs obesitas.(Knack, 30/11/16).

NDD zou daarenboven vooral onze jongeren treffen (maar ook bejaarden, geïsoleerd in…

View original post 325 woorden meer

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.