dichters op een rij #litfoto

Van Renée Van Hekken ontving ik deze foto voor publicatie alhier – uit een archief van Bert Bevers. Fotografie Geertje Hoefnagels. Bij dezen dankbaar gedeeld:

We herkennen Roger Nupie, Renée Van Hekken, Bert Bevers, Willem Persoon en Ben Klein.

De foto bracht me down memory lane naar 2013. Fakkeltheater Antwerpen. De expo Sprankelend licht! van grafica Niki Faes met de voorstelling van ver hulde woorden van Tony Rombouts, een bibliofiele poëzie-uitgave bij die grafiek – op de foto aan de muur. Ik herinner me dat ik op de receptie een gesprek voerde met Christiane Faes, de weduwe van Ivo Michiels, aan wie het kunstevent was opgedragen. Ze gaf me een doodsprentje van de schrijver die ik meermaals in Antwerpen op Uitgeverij Ontwikkeling en in zijn toenmalige huis in Zonnebeke (?) mocht ontmoeten. In de tijd van toen …

wij, leraren Nederlands, aan literatuureducatie en leesbevordering deden door tientallen jaren lang in onze vrije (!) tijd Vlaanderen af te rijden voor een soort belleketrek aan de huisdeur van grote schrijvers / schrijfsters. Op de man of vrouw af. Goed zot? Dat deed geen zeer, integendeel, dat was uiterst spannend en leerrijk. Wie zouden we kunnen strikken voor een lezing voor zo’n 500 middelbare scholieren (tot > 1 000 in de gloriejaren, toen dat nog kon: stil luisteren gedurende een uur ongeveer naar een auteur op het podium)!? Welke auteur zou toehappen tegen een hongerhonorarium zonder kostenvergoeding want we hadden geen budget, enkel de subsidies voor lezingen van het ministerie. Aan onze leerlingen wilden we geen of slechts een uiterst minimum aan geldelijke bijdrage vragen. Culturele ‘extra’s’ die we op school en aan de scholen uit de brede omgeving aanboden, moesten gratis zijn, was ons streven.

Renée Van Hekken en Peter Holvoet-Hanssen behoorden tot de toppers onder de dichters: jarenlang werkten we met hen samen: hun poëzie op het podium werd steevast onderstreept en verlucht met muzikale intermezzo’s. Later, toen ‘massamanifestaties’ niet langer in te richten bleken, gingen we een kleinschalige, intiemere toer op: in kleine groepen bij de dichter thuis, zoals bij Renée Van Hekken in Schoten, of met enkele klassen Nederlands in de Remise op Bouckenborgh in Merksem met Peter Holvoet-Hanssen en Noëlla Elpers van Het Kapersnest.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.