onderwijs en zorg voor de allerjongsten en de transitie van kleuter- naar basisonderwijs – met vijf lessen #internationaal #StartingStrong

Five lessons in transitions van @SchleicherOECD: slide 43.

Interessant. Het integrale nieuwe OESO-rapport. Met zijn vergelijkende tabellen en grafieken met de veranderde demografische landschappen en familiestructuren, omgevingsfactoren, werkende moeders met kinderen onder 3 jaar, de investeringen door de overheid, het aantal kinderen per leraar / verzorger, de invloed van de socio-economische thuisomgeving, de verbreding van de curricula, … met de ‘lessen’ in chapter 6, vanaf p. 253.

Gerelateerd. Op Kleutergewijs las ik Het weinige wat we weten over effectief kleuteronderwijs is best schokkend. Over een Amerikaans onderzoek (2017):

Een globale benadering op kleuteronderwijs dat een breed gamma aan leerdoelen vooropstelt en actief leren vanuit het kind propageert, lijkt de verschillen tussen SES-kinderen en andere kinderen eerder te vergroten dan te verkleinen. Dat is een van de markantste conclusies van een team van Amerikaanse onderzoekers dat een overzicht heeft gepresenteerd van wat we weten over effectief onderwijs, onderwijs dat kleuters veel doet leren. Je kan hun rapport gratis downloaden en erin grasduinen.

View original van Johan De Wilde.

Spreekt dit Amerikaanse onderzoek de aanbeveling voor meer kindgecentreerd werken (met een breed gamma aan leerdoelen) van de OESO niet tegen? – De school beter ‘primen’ voor het kind dan het kind primen voor de school, is het devies van Andreas Schleicher, toch. Of heb ik OESO en Kleutergewijs toch veel te snel (slechts diagonaal)gelezen.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op onderwijs en zorg voor de allerjongsten en de transitie van kleuter- naar basisonderwijs – met vijf lessen #internationaal #StartingStrong

  1. Blauwkruikje zegt:

    Interessante bevindingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.