Lize Spit en Bas Heijne | gloriedag voor de literatuur

Vorige week nog zag ik haar in de rekken van de supermarkt tussen x en y, ja kijk, uitverkocht, dat hoort voor een product dat verkóópt,

20161209_141107

Lize Spit, dacht ik, ’t zal ni mankeren dat er nog een exemplaar voorhanden zou zijn van de hand van de jonge Koningin van de Nederlandse Letteren. En die metafoor méén ik: met groeiende bewondering en spanning heb ik de bladzijden van haar debuutroman Het smelt (Das Mag Uitgevers, 2016, 480 pagina’s) omgeslagen deze zomer. A Star is Born! – was mijn samenvattende leesexperience. Zoals zij zo goed schrijft, schrijft er geeneen. Wat een taal- en literaire power! Zoals zij de kunst verstaat van het verleiden van de lezer! Wonderful toch. Vandaag heeft ze de NRC Boekenwedstrijd gewonnen, een publieksprijs waarin ze van bij het begin de absolute koploper werd met ongeveer 20% van de stemmen van zo’n 10 000 deelnemers. Voor uw agenda, de Vlaamse topauteur live: op 20 december 2016 gaat Lize Spit in Brasschaat in gesprek met Leentje Van Hoorde in het Literair café in de Ruiterhal.

En op Radio 1 hoorde ik de winnaar van de P.C. Hooftprijs 2017 aan het woord: Bas Heijne over de edele kunst van het essay die hij zo bijzonder goed verstaat: de longread die een persoonlijke kijk op de wereld beschrijft over alle mogelijke onderwerpen die de nieuwsgierigheid zouden kunnen wegdragen, zowel grote thema’s als kleine. De interviewer vroeg hem o.a. naar het grote onbehagen in de wereld vandaag en naar zijn grote liefde voor Couperus, de grootste Nederlandse schrijver in zijn ogen, n.a.v. zijn nieuwe prijs en nieuwste boek, een filosofisch pamflet in de reeks Nieuw Licht: Onbehagen, Nieuw licht op de beschaafde mens (Ambo|Anthos uitgevers, 2016, 120 pagina’s).

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Lize Spit en Bas Heijne | gloriedag voor de literatuur

  1. annaberg zegt:

    Ik ben geen fan van Het smelt. 😣

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.