[Opinie] Verdienen dialectsprekers minder?

Het artikel over de minder verdienende platpraters was me vorige week direct opgevallen in het AD! Straf, ja. En bijzonder opfrissend leerrijk leuk al die commentaren van specialisten in het taalvak!!
Wat als … ik nog een klas middelbare scholieren had: we ‘behandelden’ dit spannende gegeven gegarandeerd. Taalbeschouwing actueel en breed: vertrekkend vanuit de krant en vandaar naar alle andere media. En dan uitdiepend via al die expertenstemmen! Wonderful toch!

Stichting Nederlandse Dialecten

Lager loon voor platprater

Op 22 september 2016 verscheen in Brabants Dagblad een stuk met de titel Lager loon voor platprater. Hoogleraar arbeidseconomie Jan van Ours presenteerde onlangs onderzoek waaruit blijkt dat dialectsprekers minder verdienen dan sprekers van het Standaardnederlands. Dialect is de enige oorzaak die hij kon vinden voor het lagere salaris. Ook in andere dagbladen verschenen artikelen over dit onderzoek. Deze tekst is een reactie op het stuk in Brabants Dagblad en werd in die krant geplaatst op 23 september.

Dialect

Het valt me op dat in dit stuk de termen ‘dialect’ en ‘accent’ door elkaar gebruikt worden. Dat wekt verwarring omdat beide termen een verschillende betekenis hebben, ook in het licht van de positieve mededeling aan het einde, “Een dialect spreken naast zuiver Nederlands kan ook juist een pre zijn”.

In het onderzoek gaat het over mensen die zijn opgevoed met dialect. De reacties in het…

View original post 579 woorden meer

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.