poëziespektakel vol romantiek en fantastiek | nu en dan reed een trein door het programma

20160603_214012

20160603_212845

Presentator Roger Nupie had het opeengepakte talrijke publiek gewaarschuwd voor de trein die nu en dan dwars doorheen het poëzie- en muziekprogramma zou rijden. We  bevonden ons immers in Tracé, het oude stationsgebouw van Ekeren, nu Cultuurstation, op het perron Antwerpen – Essen – Roosendaal. Nu en dan denderde er dus een trein voorbij. Een vertragende stoptrein die even later opnieuw aanzette of het opschrikkende adembenemende gedaver van een aanrazende sneltrein – in een zware zware zucht zo voorbijgezoefd. Zeg nu zelf, something special die locatie.

20160603_211758

Something special, a night of beauty. Die vrijdag 3 juni 2016. Alles viel harmonieus in de plooien op de voorstelling rond de poppenbundels van dichteres Renée Van Hekken, een spektakel vol romantiek en fantastiek. De kunstenaars van dienst, de keuze van tekst & muziek, het decor – de tentoonstelling van textielwerk van Renée en schilderkunst van Jos Laureys: het publiek kwam stoelen tekort.

20160603_200455

Zoals hij dat zo goed kan, verzorgde Bert Van den Bossche strak in het trendblauwe  pak,  20160603_200757  hemdje in flame red, de perfecte introductie, zonder vertoon. Dame Renée Van Hekken – met jagersgroen hoedje en sjaal in bijkleurende groentinten (eigen breicollectie) – opende met ingehouden trots het programma met een keuze van verhalen uit Elvira’s nieuwe huis, haar jongste bundel poëtisch proza geïnspireerd op volkse verhalen uit de Hagelkruiswijk in Ekeren waar zij en Jos Laureys, ‘de schilder’, nu wonen. Het publiek leefde zichtbaar mee en zag de kleurrijke personages vanuit Elvira’s grote vensterraam door de straten en stegen passeren – en de oorlogspiloot met opengesperde ogen naar de hemel staren waaruit hij gevallen was … een zucht van algemeen meeleven nam de ruimte in.

20160603_204452

Van geen poëzie of podium vervaard declameerde Roger Nupie op warm doorvoelde wijze gedichten uit Anais, het verhaal van de porseleinen pop. Doorvoeld en echt. Uit hart en nieren. Daar kon niemand ongevoelig voor blijven. Nupie is niet alleen een professional van het gesproken woord, hij kent Renée zelf heel goed. En geruisloos voorzichtig zagen we de fotografen aan het artistieke werk: Vera Seppion van top tot teen in lentegroen eeuwig jong – als tiptoeënd  through the tulips. En een zongebruinde Erik Gintelenberg met gezien de overvolle omstandigheden het grote voordeel van zijn respectabele lengte.

20160603_200830

Op zijn minst spectaculair te noemen was de meeslepende muziek van Xander Nichting – artistiek wapperende manen – op de speciaal voor hem gebouwde elektrische viool. In de roes van de vervoering gebracht door composites van de music master himself en bekende tearjerkers vergaf zijn enthousiaste gehoor hem de kleine haperingen van de ondersteunende apparatuur. Aesthetic chills. Roger Nupie dankte in tranen, Renée Van Hekken viel hem in de armen. … En Bert Van den Bossche ging aan het dromen over een nieuw cultureel project, een wel heel apart concert van elektrische viool met … (secret): something special.

20160603_213924

20160603_213358

Een sfeervolle beleving Vlaamse poëzie van de 21e eeuw – à la Renée Van Hekken. Authentiek. Uniek.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op poëziespektakel vol romantiek en fantastiek | nu en dan reed een trein door het programma

  1. Blauwkruikje zegt:

    Een recensie die de quintessens van het poëtisch-artistieke gebeuren in het Ekerse Cultuurstation in woord en beeld weet te vatten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.