Connie Palmen op gouden wolk van Libris 2016 naar Fintro 2016 en Inktaap 2017 | Jij zegt het

Spelletje wichelarij? Oefening in de sterren kijken? Toeval zetje geven? Toekomst lezen? Lezen? Ja, jij zegt het. Wie schrijft beter dan Connie Palmen? Wie heeft meer en beter te vertellen? Zoveel waardevols over taal, literatuur, de man / de vrouw, het leven / de dood, de liefde, de macht, het toeval, het verlangen / het gemis, het succes, de roman. Zoals zij is er geen ene schrijver. Daarom won ze de Libris Literatuur Prijs met Jij zegt het: een schitterende roman over misschien wel het beroemdste liefdespaar uit de moderne literatuur, de Britse dichter Ted Hughes en de Amerikaanse dichteres Sylvia Plath die op 11 februari 1963 zelfmoord pleegde.

Het is duidelijk dat Palmen is gefascineerd door het genre van de biografie, dat ze er door wordt verlokt, maar er ook het gevaar van ziet. ‘Ik vond mijn gestolen leven terug in de boeken,’ laat zij Hughes zeggen, ‘zag mijn liefde, huwelijk, gevoelens, gedachten en handelingen door vrienden en vreemden voor mij geïnterpreteerd, las hoe feiten werden geloochend of verdraaid, hoe me woorden in de mond werden gelegd die ik nooit uitsprak, me karaktereigenschappen werden toegedicht die ik niet bezit.’

De biografie kan een moordwapen zijn. ‘Alle grote geesten krijgen hun discipelen,’ schreef Oscar Wilde, ‘maar het is altijd Judas die zijn biografie schrijft.’ Als je wilt doordringen tot het geheim van de poëzie van een persoonlijkheid, tot het geheim van de ander, moet je vuile handen maken. Een verrader zijn. ‘Jij zegt het.’ Dat waren de woorden van Jezus toen Judas hem vroeg: ‘Ik ben het toch niet, rabbi?’ Judas, Jezus’ meest geliefde apostel, vreesde te zijn wat hij was: een verrader.

Palmen weet nu wat het is om de rol van Judas te spelen. Zij zegt het. Maar ze slaagde erin om zich in haar roman niet mee te laten sleuren door de modderstroom van roddels en clichés die na de zelfmoord van Sylvia Plath op gang kwam en nog altijd verwoestend door de letteren kolkt. Integendeel: Connie Palmen heeft het verhaal teruggebracht naar de oerbron: zij heeft de liefde tussen Hughes en Plath op weergaloze wijze wakker gekust. (uit het juryrapport van de Libris 2016)

Jongeren in mijn klassen Nederlands in de vorige eeuw wisten het al zeker dat ze alles van Connie Palmen wilden. Sinds haar debuut al, De wetten. Ook De vriendschap. Lofzangen hebben ze over die boeken geschreven. Met de hand nog toen, liefdevol aandachtige boekbesprekingen. Waardevolle teksten. Tot vreugde. Onvergetelijk. Dat een schrijver zo’n impact kon hebben op jonge mensen (16 – 18 jaar). Dat jonge mensen zo gevoelig konden zijn voor grote literatuur. Als zich dat decennia later in de 21e eeuw niet zou kunnen herhalen! Met een Inktaap voor Connie Palmen: Jij zegt het. In 2017.

– Zie ook een brok Jij zegt het op Google Books.

– Gerelateerd: Grote Kanshebbers volgens Ons Erfdeel.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Connie Palmen op gouden wolk van Libris 2016 naar Fintro 2016 en Inktaap 2017 | Jij zegt het

  1. Pingback: meer schrijver dan ze zich ooit gevoeld heeft – Hagar Peeters, ontroerd – #Fintro #Literatuurprijs voor debuutroman Malva | The Sausage Machine

  2. Blauwkruikje zegt:

    Ook mijn absolute favoriet. Literatuur en filosofie in ware symbiose.

  3. janien zegt:

    Dit is op The Sausage Machine herblogden reageerde:

    Nieuws van 15 maart 2017, deSingel Antwerpen: Palmen wint Inktaap 2017! Daarom deze herblog: just a frobscottle hurray en evidence voor een liefde forever.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.