‘Die Bel is bijlange geen amateurtje van het dertiende knoopsgat’

Reblog VU: Literatuur en Samenleving

Jacqueline Bel in Antwerpen

Jacqueline_Letterenhuis_Antwerpen_201604-1024x683

Meer …

Het citaat in de posttitel is van Herman Brusselmans en betreft Bloed en rozen, een fenomenale studie door Jacqueline Bel van de Nederlandse literatuurgeschiedenis 1900-1945, gisteravond in het Letterenhuis in Antwerpen gepresenteerd: bekijk de foto’s op VU: Literatuur en Samenleving en volg de link Bloed en rozen hierboven naar de lovende boekrecensie door Marc van Oostendorp waaruit ik een alinea kopieer:

Een van de fijne kanten van Bels boek is dat het zo dik is, en dat de greep zo groots. Je leert als het ware de hele vroege twintigste eeuw kennen, zowel in Nederland als in Vlaanderen, uit het oogpunt van de literatuur. De definitie daarvan is bovendien behoorlijk breed, en omvat in ieder geval ook bijvoorbeeld journalistiek van literaire schrijvers zoals Couperus en andere non-fictieschrijvers zoals Huizinga (hoewel van de laatste tot mijn verbazing alleen In de schaduwen van morgen echt behandeld wordt). Je doet bovendien allerlei ideeën op over dingen die je nog kunt lezen, want Bel schuwt de woorden ‘nog steeds lezenswaard’ gelukkig niet.

Wie sprak daar van genderongelijkheid in de literatuur? Waar? Wie? Schrijvende vrouwen in Nederlandstalige fictie en non-fictie, of roman of poëzie of wetenschappelijk onderzoek: ze trekken deze lente de lakens krachtig naar zich toe. Ook mannen (met grote expertise!) kunnen daar niet naast kijken.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.