de perfecte leeslijst

YEPPIE helemaal HAPPY 🙂 die jury

over de boeken

Woutertjelogo_WPP_medium_trans16

Bosch. Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal …, Thé Tjong-Khing: Een beeld is niet zomaar een beeld, elk verhaal roept een nieuw verhaal op, onder elke betekenislaag schuilt een volgende. Dat hebben de verhalenverteller van vandaag en de vijftiende-eeuwse schilder gemeen. Hun wereld is onvoorstelbaar rijk en laat zich slechts mondjesmaat ontdekken.

De Hemel, Bart Moeyaert en Gerda Dendooven: De dood is als een oudere broer, of een lege plek aan tafel. Hij kent jou door en door, jij kent hem steeds beter, maar nooit helemaal. Prozaïsch en poëtisch tegelijk, krachtig en subtiel is deze lichtvoetige evocatie in woord en beeld van de eenzame mens.

Een aap op de WC, een dierentuin in oorlogstijd, Joukje Akveld: Zebra’s tussen het puin, een orang-oetan achterop de fiets, tijgers die moeten sterven. De bijna vergeten gevolgen van het bombardement in Rotterdam voor dierentuin Blijdorp levert een van de meest oorspronkelijke Tweede Wereldoorlogboeken op: een klein, eenvoudig en anekdotisch verhaal over grootse daden van mensen en dieren.

Rond vierkant vierkant rond, Ted van Lieshout: Van Lieshout verzamelt, herneemt en herwerkt zodat verrassende expressievormen, betekenissen en toonaarden ontstaan. In eenvoudige termen en met vernuft. Een nieuwe bouwsteen die bijdraagt aan een totaalconcept dat opnieuw en opnieuw peilt naar de essentie van poëzie.

Stem op de Okapi, Edward van de Vendel en Martijn van der Linden: Lichtvoetig verkennend of gedreven door ongebreidelde fantasie trachten schrijver en illustrator het ongrijpbare in de aard van een ‘schitterend en stil mysteriedier’ te vatten. De okapi danst, ontroert en verrast op iedere bladzijde: de okapi is poëzie.

Tijs en de Eenhoorn: Imme Dros en Harrie Geelen: Kleurrijke en expressievolle vertelling in woord en beeld over de zoektocht van een jongetje en zijn gefantaseerde eenhoorn naar de plek waar ze thuishoren. Een subtiele maar lichtvoetige ode aan de troostrijke kracht van de verbeelding.

Jury Woutertje Pieterse Prijs 2016

De jury is als volgt samengesteld: Wim Brands, programmamaker voor de VPRO, schrijver en dichter, voorzitter; Jen de Groeve, coördinator van de recensiewebsite Mappalibri en bibliothecaris; Jan van Mersbergen, schrijver van romans, verhalen, columns en artikelen; Mirjam Noorduijn, tekstschrijver, freelance journalist en recensent (jeugd)literatuur voor onder meer NRC Handelsblad; Peter de Kan, grafisch ontwerper. De jury beoordeelde de in aanmerking komende jeugdboeken die tussen 1 janua­ri en 31 december 2015 werden uitgegeven.

Bekendmaking winnaar en prijsuitreiking

De Woutertje Pieterse Prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro. De winnaar van de 29ste editie wordt op 9 april 2016 bekendgemaakt in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

  • Met uitzondering van de eerste regel helemaal uit het persbericht van de Woutertje Pieterse Prijs 2016 nadat ik de hoera’s van Bart Moeyaert en Ted van Lieshout al in mijn mailbox gevonden had. Gefeliciteerd, beste schrijvers!! 😉

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op de perfecte leeslijst

  1. Pingback: Wim Brands (1959 – 2016) | The Sausage Machine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.