het regende canons! #2015 #hoera

Canon15Ja, ’t zijn heerlijke leestijden! In de boekhandel doorbladerde ik de nieuwste canon met de 50 + 1 mooiste literaire werken uit de Nederlanden. Lekker grillig en eigenzinnig?! Nee! Je weet niet wat te verwachten? Nee! Herkenning. Hoe bestaat het: zoveel ooit gememoriseerde flarden van literatuur anno 2015 opnieuw vereeuwigd.

Raar maar waar: het sloeg me met verbazing dat deze canon grotendeels dié essentiële teksten uit de Nederlandstalige literatuurgeschiedenis afdrukt die wij in het middelbaar voor Nederlands moesten leren, kennen, en declameren voor de klas. Hoe kon het. De literaire bloemlezers voor school van meer dan een halve eeuw geleden moeten goede smaak hebben gehad – ik denk aan de tekstboeken Zuid en Noord. Ik vraag me af in hoever ze de bloemlezers van nu hebben beïnvloed. Is het met literatuur zoals met muziek: dat het vooral de muziek van je jonge(re) jaren is die blijft hangen, die m.a.w.je muzikale smaak bepaalt. Waarmee ik niets wil zeggen over de leeftijd van de redactie van de nieuwe canon die vooral een dynamische canon wil presenteren. Vanuit Vlaams perspectief. Dat maakt alles duidelijk toch.

Dit is geen in beton gegoten inventaris van zogenaamd verplichte literatuur. Dit is geen stenen tafel voor de eeuwigheid, wel een menukaart die de smaak van vandaag toetst aan de literaire keuken van ons verleden.

De canon is een gids, een inspiratie. Niet méér, maar zeker ook niet minder.

Als dat niet mooi is! En zoals uit mijn hashtag mag blijken: ik deel de mening van Laurens Ham. Hoe meer canonsleeslijsten hoe liever.

Veel meer over de nieuwe canons 2015

Neder-L: Een lekker grillige canonEen (canon)schot in de literaire roos?

Ons Erfdeel: Tussen canon en toplijst – Op zoek naar het eeuwige lezen.

En over de canon in het algemeen

Very very interesting! Niet te missen! Marc van Oostendorp (januari 2016) met Weg met de literaire argumenten! Geweldig blogstuk. Alleszins en in alle opzichten spek naar mijnen bek. Helemaal akkoord. (Dat we in de eerste plaats positief beoordelen wat met de eigen mening spoort, neem ik er voor lief bij.)

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.