Henning Mankell (1948 – 2015)

De wereldberoemde Zweedse auteur van politieromans en toneel is vandaag overleden.

In seinem letzten Buch “Treibsand: Was es heißt, ein Mensch zu sein”, das kürzlich auf Deutsch erschien, hatte sich der Bestseller-Autor ausführlich mit der Krebsdiagnose, die er kurz nach Neujahr 2014 erhalten hatte, auseinandergesetzt.

Update. Thrillercriticus John Vervoort die Henning Mankell ontmoet heeft, refereert in een kort in memoriam op Radio 1 (be) aan de bovengeciteerde roman Drijfzand, een soort biografie waarin de auteur o.a. over zijn ziekte kanker schrijft en over het boek over nucleaire energie waaraan hij bezig was. Zijn laatste werk moet nog verschijnen.

Vervoort herinnert zich Mankell als een zeer gereserveerde man. die hem in een interview afgemeten antwoordde. Hij kon goed verhalen vertellen en was meer dan de geestelijke vader van de in Vlaanderen geliefde Wallanderserie. Literairhistorisch was hij de zoon van het Zweedse schrijversechtpaar Maj Sjöwall en Per Wahlöö: in zijn spannende verhalen sloop gaandeweg een maatschappelijk aspect, hij wilde ook over politiek spreken. In zijn romans kunnen we een analyse lezen van Zweedse maatschappelijke problemen in de jaren 1980 en ’90: racisme, armoede, vooroordelen. Wat minder geweten is, is dat Mankell in Mozambique een theatergezelschap heeft geleid dat westerse stukken bracht. Bovendien heeft hij overal in de wereld als politiek activist deelgenomen aan vredesacties.

Hij kon goed verhalen vertellen. Hij was een man met oprecht engagement. (John Vervoort)

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.