met Marc van Oostendorp, Rinus Van de Velde en Van Gogh in la Landa de Kuriozeco

In de vooravond leerde ik tijdens het flamberen van de chateaubriand enkele woorden Esperanto van de beroemde Nederlandse taalkundige Marc van Oostendorp, expert in fonologische microvariatie en een ware esperantist: in Het Land van de Nieuwsgierigheid van Radio 1 (be).) Iedere taal verandert voortdurend. Het Esperanto verandert niet en telt weinig woorden. Neem sana, gezond, en malsana, ziek. Als juna jong betekent, wat is dan oud? Maljuna. Of de professor nog nieuwsgierig is? Naar? Of het Vlaams en het Nederlands twee gescheiden talen zijn! Of ze uit elkaar groeien!

VanGogh-starry_night

Even later luisterde ik Rinus Van de Velde: hij heeft een enorme houtskooltekening klaar van 3 bij 6 m voor in de Tweebronnenbibliotheek van Leuven, ter ere van Henry Van de Velde, architect van de bib. In zijn atelier heeft contemporary artist Van de Velde de kamer van Van Gogh nagebouwd, en de kamer waarin Henry Van de Velde aan zijn bureau tekende. Henry Van de Velde wilde schilder worden maar na confrontatie met de Sterrennacht van Van Gogh heeft hij zijn schildersdroom opgegeven en is architect geworden.

Naar een foto van zijn nagebouwde kamers heeft Rinus VdV zijn tekening gemaakt. Waarom die werkwijze? Omdat het hem aan verbeelding ontbreekt. Hij is benieuwd en trots om zijn werk in de bibliotheek te zien, in zijn geboorteplaats in oktober.

Afbeelding Sterrennacht.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.