revisiting Gust Gils

Spookpijnen15

Net uit: Spookpijnen van Gust Gils.

In een liveoptreden op de middelbare school (jawel!) maakte ik voor het eerst kennis met de dichter. Jaren 1960. Gouden jaren voor cultuureducatieve initiatieven op school. Subsidies van overheidswege. Boekensponsoring van welig bloeiende uitgeverijen. Schrijvers waren niet vies van schooloptredens. Jongeren volgden en masse auteurslezingen.

Gust Gils kwam het hoge podium van de oude parochiezaal op, een eerder ‘wilde’ figuur, zoals we ons een dichter voorstelden, met een koffertje waaruit allerlei spullen tevoorschijn kwamen. Ik herinner me een flesje. Toverdrank? Verleiding. Als bij toverslag ging zijn publiek deel uitmaken van zijn poëtisch experiment: niet direct begrijpelijke gedichten, om niet te zeggen onverstaanbaar. Maar toch: die special effects in taal en performance, we lustten er wel pap van, van avant-garde warm opgediend. Alles leuker dan in de klas ingewikkelde poëzie zitten bestuderen.

Studiejaren later zochten we hem op in zijn woning op de Kaart in Brasschaat om hem uit te nodigen … voor een auteurslezing op school.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.