Arnoud Kuijpers populairste Beste leraar Nederlands van 2015

De Nederlandse onderwijsminister Jet Bussemaker maakte zaterdag op NPO Radio 1 @De_Taalstaat de uitslag bekend van de verkiezing van Beste leraar Nederlands van 2015. Arnoud Kuijpers haalde de meeste stemmen in de poll op Onze Taal: hij is dus de populairste in de top 3 van beste leraren die hij deelde met Jan de Jong en Bert Zurings.

Arnoud Kuijpers maakt leren aantrekkelijk, leuk, …  om zijn leerlingen beter te motiveren, hoorde ik jurylid professor em. Frans Daems zijn sterke punten naar voren halen: niet vernieuwen om te vernieuwen maar vernieuwen om te verbeteren. Bert Zurings, voor wie Bernadette Rutgeerts van de KU Leuven heftig campagne voerde, werd bij de bekendmaking van de winnaar nog eens geprezen om zijn didactiek van differentiëren, niet alleen qua lesstof maar zeker ook op maat van de leerling, en Jan de Jong om zijn inhoudelijke kwaliteiten.

Toegegeven, ook ik vond de digitale didactiek van Arnoud Kuijpers heel aantrekkelijk.

Het was zoals meestal moeilijk kiezen tussen ‘beste leraren’ die de uiterst gevarieerde didactische mogelijkheden, de ongemene rijkdom aan inhouden en ‘vormgeving’ van het vak Nederlands in het secundair / voortgezet zichtbaar maken, ieder vanuit zijn visie op zijn unieke manier. Mag ik tot slot een modified quote van een van mn professoren lang geleden (Rombouts): leraren Nederlands, bedenk dat gij het zout zijt der aarde! 😉

Champagne! Onderwijs leeft! (Arnoud Kuijpers over de media-aandacht voor de wedstrijd. Volgend jaar speelt hoogstwaarschijnlijk ook de Vlaamse Radio 1 mee …)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Arnoud Kuijpers populairste Beste leraar Nederlands van 2015

 1. Blauwkruikje zegt:

  Bert Zurings – beetje chauvinistisch misschien – kreeg mijn stem. In de multiculturele context van Vilvoorde, geen eenvoudige opdracht. Maar jammere constatering: geen enkele (jonge)dame bij de genomineerden?! Dat moet volgend jaar beter! 🙂

  • janien zegt:

   Om een vergelijkbare reden stemde ik op Jan de Jong: hij geeft les in het tso, ook geen eenvoudige opdracht he, vooral als het niet over een tso-richting gaat die zich als ‘sterk’ profileert, ik denk aan industriële wetenschappen. De waterval is nog altijd van tel, niet?
   En ten tweede: in mn eerste blogpost over de verkiezing had ik me in een slotalinea ook over de vrouwelijke afwezigheid in een sterk gefeminiseerd beroep (toch) beklaagd. De tekst even snel geschrapt, zoals dat met bloggen loopt. Om alle eer zonder gezeur aan de jongemannen te laten. Terecht leg jij nu de vinger op gender. Het kan allemaal ‘toeval’ zijn. Waren er weinig vrouwen kandidaat? Toeval? Ook vorig jaar won een man, Martijn Koek. Met jou roep ik: volgend jaar beter!

 2. Pingback: en de Beste Leraar Nederlands van 2016 is | The Sausage Machine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.