digitaal lezen is beter lezen | onwaar – grotendeels onwaar – grotendeels waar – WAAR

Lezen wordt juist beter digitaal. Zeg dat de professor het gezegd heeft. Als dit geen gezagsargument is! Prof. dr. Marc van Oostendorp (Universiteit Leiden, Meertens Instituut, MOOC Miracles of Human Language, Neder-L, Onze Taal, Taalpost, las!, …) is WAARlijk een wereldautoriteit op taalgebied.

Ja, ook ik geloof in de power van digitaal lezen. In zijn column Lezen wordt juist beter digitaal besluit Marc van Oostendorp:

marcvoostendorpyoutube15 […] Door al die onrust sijpelt er uiteindelijk in het gezamelijke brein van alle mensen veel meer door, ook van grote dikke boeken vol klachten over hoe onrustig je wordt van het internet.

En daar gaat het toch ook eigenlijk om? Wat heb je aan lezers die een boek in hun hoofd stoppen waar het nooit meer uitkomt, waar het met niemand gedeeld wordt? Een van de mooie aspecten van het internet is nu juist dat al onze hoofdjes in onze studeerkamers, treincoupés en badkamers allemaal met elkaar verbonden worden, niet dat ze ieder voor zich Majoor Frans tot zich nemen.

Uiteindelijk wordt er dankzij de moderne technologie veel meer Bosboom-Toussaint gelezen, daar ben ik eigenlijk wel van overtuigd, al merk je dat effect niet op wanneer je ouderwets blijft tellen op het niveau van de enkeling.

Nieuwe technologieën, nieuwe mens, nieuw lezen (& schrijven & tellen): heet dat niet evolutie. En opnieuw klinkt in me hoofdje dat ‘oude’ deuntje: dat van Marshall McLuhan, weetjewel. … Tot slot nog een argument VOOR digitaal lezen: las ik zo-even niet dat Finnegan’s Wake vandaag de digitale dag niet langer onleesbaar te noemen valt!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.