Lo-Renings lukje straks werelderfgoed? #lukke

Vooraf enige taalkundige toelichting #lukke

In de Westhoek spreekt men van de ‘lukke’. De oorsprong van die benaming ligt in de functie van het wafeltje als nieuwjaarsgeschenk. Vroeger was het de gewoonte om als kind je peter of meter te gaan ‘lukken’ of gelukkig Nieuwjaar te wensen. In ruil voor deze nieuwjaarswensen kreeg men dunne, harde wafeltjes cadeau, al dan niet in combinatie met een borrel. Iedere vrouw had haar eigen recept en het bakken van de wafeltjes maakte deel uit van een ritueel dat begon op tweede kerstdag en liep tot oudejaarsdag. Het bakken van lukken was een typische huisnijverheid. Elk huis had zijn eigen recept en een speciaal lukijzer dat bij de lokale smid gemaakt werd. (Zie Natuurboterwafel – 125 jaar vakmanschap Jules Destrooper.)

Actua over het iconische Westvlaamse koekje

De Tijd berichtte, 29 april 2015 04.00 uur:

De familie Vandermarliere koopt Jules Destrooper met de 475 miljoen euro die ze in 2012 heeft gekregen voor de roltabakproducent Gryson. Ze benoemt Emmanuel Blomme tot CEO van Jules Destrooper. Hij moet de onderneming verder ontwikkelen ‘We willen het bedrijf organisch laten groeien, maar overnames sluiten we niet uit’, zegt pater familias Guido Vandermarliere.

Jules Destrooper is nu al een internationale speler. Het bedrijf exporteert zijn amandelkoekjes, boterwafels en kletskoppen naar 75 landen. Van de ruim 2,5 miljoen koeken die dagelijks in de fabrieken in Lo-Reninge en Ieper worden geproduceerd, wordt 65 procent geëxporteerd. De ruim 160 medewerkers worden mee overgenomen door Vandermarliere.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.