Spellingtenoren gemist … maar gelukkig ook niet dankzij het verslag van Steven Delarue. Toen ik de sprekerslijst op de uitnodiging van De Boeck overliep, was ik ‘direct verkocht’ zoals we dat in Antwerpen zeggen: spelling in theorie en praktijk door de allerbeste kenners, wie kon daar nee tegen zeggen!? Soit. Haast dagelijks volg ik met argusogen (een beroepsziekte? – of wat ik gewoon niet laten kan) hoe mn kleinkinderen leren lezen en schrijven in het basisonderwijs. Wonderlijk, die groeiende geletterdheid, een ‘holistisch’ gebeuren als je het mij zou vragen. Die groeiende woordenschat ook. Hun leeromgeving die zich ook tot wereldwijd buiten de school uitstrekt, is ongemeen rijk, dat moet ik hier niet meer vertellen. Dagelijks verwonder ik me over hun taalbeheersing en sociale vaardigheden. Bewonder ik ook hun ‘meesters’ op school, juffen tot nu toe. Hoe ze deuren openen en bewust “leren leven in taal”.
Wat een leerzame ervaring dat ik met hen mee kan oefenen in schrijven, spellen, grotendeels nog met de hand. En even leerzaam en belangrijk is het verslag dat volgt met de stand van zaken op spellinggebied. Kwestie van activering van voorkennis en updating. Merci!
Gisteren vond in Gent de studieavond Spelling, hoe speel je dat? plaats, georganiseerd door de onderzoeksgroep GoLLD (Vakgroep Vertalen, Tolken en Communicate, Universiteit Gent), uitgeverij De Boeck en het tijdschrift Over Taal. In de zaal zaten vooral leerkrachten Nederlands uit het secundair onderwijs, en de vrij hoge opkomst was een duidelijk bewijs dat spelling en spellingonderwijs hot topics zijn: aan spelling wordt een hoog (symbolisch) belang toegekend, zowel binnen als buiten het klaslokaal. De vier sprekers probeerden in hun bijdragen een aantal prominente vragen te beantwoorden: hoe staan leerlingen en studenten in 2015 tegenover spelling, en hoe scoren ze op spellingtests? Zijn leerkrachten strenger op spellinggebied dan pakweg HR-managers? Waarom vinden we dt-fouten zo erg? Hoe moet spellingonderwijs concreet vorm krijgen, en hoe zeker niet? En welke vernieuwende (elektronische) leermiddelen kunnen ons helpen om leerlingen beter te leren spellen?
Filip Devos presenteerde in zijn bijdrage de resultaten van een reeks…
View original post 1.047 woorden meer