literatuur en politiek | Ilja Leonard Pfeijffer vs. Joke van Leeuwen @DagvdLiteratuur?


dagvdlit15

Van links naar rechts (n.v.d.r. in alle betekenissen), van boven naar onder … Zal de wild behaarde Pfeijffer live degens kruisen met dé bevallige blonde Joke van Leeuwen op de langverwachte Dag van de Literatuur? Ik stel me de spannende vraag: wordt de zaak van het dichterschap der Nederlanden uitgevochten op het schrijverspodium voor een jongerenpubliek? Of blijft het op 5 maart 2015 allemaal bij het geplande DvdL-programma (annex de talrijke lessuggesties voor een ‘effectieve’ voorbereiding in de middelbare / secundaire scholen van Nederland én Vlaanderen ja)? Dat programma oogt leuk he, daar niet van, én indrukwekkend, zoals men alleen @rotterdam een DagvdLiteratuur kan organiseren: le tout literair Nederland én Vlaanderen-met-toppers-Elsschot-Brusselmans-Hemmerechts binnen oog-, oor- en handbereik op één festivaldag! Enige directe aanknoping met de polemische actualiteit in letterenland zou wel vonken geven toch. Brandgevaarlijk?

Zit me zwarte bikerjasje goed, de haren los – helemaal naar mn grote idool?! Zot zijn doet nie zeer toch … Of toch wel?

Zie ook: Chaos rond Moeder-, Vader- en Nederland(en)se Dichters in de NPE. En ook – waar geen krant over rept: Joke van Leuuwen & Ilja Leonard Pfeijffer maken beiden kans op De Inktaap 2015 – uitreiking @DagvdLiteratuur. Met La Superba is Pfeijffer de gedoodverfde winnaar en ja, ook mijn grote favoriet, beste Joke van Leeuwen. Dankzij zijn herrieschopperij i.v.m. de aanstelling van Joke van Leeuwen tot Dichter der Nederlanden krijgt die door ‘de gevestigde culturele lichamen’ meest verwaarloosde literaire prijs dit jaar misschien wel wat meer algemene media-aandacht. Misschien. #GrandmothersKnowBest?

inktaap15

Of waar literair rellen goed voor is. #leesbevordering #literatuuronderwijs #levenindebrouwerij #mediatiseringvandeliteratuur #blogvulling

Update

1   Op Ons Erfdeel: Joke van Leeuwen is de eerste Dichter der Nederlanden – het gerel in zijn geheel overschouwd – mét de reacties van Joke van Leeuwen in DS en Knack, en van BV’s in het / de NRC. Ilja Leonard Pfeijffer met veel sérieux in zijn hemd gezet. Na, zegt de oude media. Wat een vaart is dat vuurtje gelopen zeg … Maar meteen ook al uitgedoofd, lijkt me. Op te rakelen @DagvdLiteratuur? Ik herhaal de vraag toch nog maar eens. Wél met iets minder vuur dan vanmorgen.

2   ‘Cultureel gezien zijn we Groot-Nederlanders’ – in de gratis Brussel Deze Week via Blauwkruikje.

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.