wereldschrijvers in town #Amsterdam @Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds verspreidt vanmorgen volgend persbericht:

amsterdam-spui.jschrijversresidentie15 Writer in residence programma eerste helft jaar 2015:

DBC Pierre, Michaïl Sjisjkin, Eleanor Catton en Rachel Kushner wonen en werken tijdelijk in Amsterdam

DBC Pierre, Michaïl Sjisjkin, Eleanor Catton en Rachel Kushner komen in de eerste helft van 2015 één a twee maanden naar Amsterdam om er te wonen en werken. Zij openen zo het tiende jaar van de schrijversresidentie aan het Spui, dat in 2006 door het Nederlands Letterenfonds werd geïnitieerd: eerder schreef Etienne van Heerden er 30 nachten in Amsterdam, Charles Lewinsky werkte er aan zijn roman Terugkeer ongewenst en ook Een weeffout in onze sterren van John Green kwam in de schrijversresidentie van het Letterenfonds tot stand.

Februari – maart:
DBC Pierre (Adelaide, 1962; pseudoniem van Peter Finlay) werd in Australië geboren, en belandde via Mexico, Texas en Engeland in Ierland. Hij baarde opzien met zijn romandebuut Vernon God Little, dat in 2003 met de Man Booker Prize werd bekroond. In 2006 verscheen zijn tweede roman, Ludmila’s gebroken Engels en in 2010 Licht uit in wonderland. Zijn romans worden in 43 landen uitgegeven. In maart verschijnt bij uitgeverij Podium zijn novelle Ontbijt met de Borgias (vertaling Karina van Santen en Martine Vosmaer).

Maart – april:
Michaïl Sjisjkin (Moskou, 1961) studeerde Engels en Duits in Moskou. Nadien oefende hij verschillende beroepen uit, van straatveger tot vertaler. Sjisjkin debuteerde in 1993 met het korte verhaal Kalligrafieles. Ondertussen is hij uitgegroeid tot één van de meest gewaardeerde Russische schrijvers van dit moment. Zijn werk wordt vergeleken met dat van grote namen uit de Russische literaire traditie zoals Tolstoj, Poesjkin en Tsjechov en werd bekroond met de drie grootste literaire prijzen in Rusland: de Russian Booker Prize, de Big Book Award en de National Bestseller Award. Sinds 1995 woont hij in Zurich. Zijn meest recente roman Onvoltooide liefdesbrieven (vertaling Gerard Cruys; uitgeverij Querido) werd in meer dan vijfentwintig talen vertaald; de Nederlandse vertaling werd genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2014.

Mei – juni:
Eleanor Catton (Ontario, Canada, 1985) is opgegroeid in Nieuw-Zeeland. Ze was 22 toen ze haar debuutroman De repetitie schreef. Het boek viel direct in de prijzen en werd genomineerd voor de Orange Prize. Met haar tweede roman Al wat schittert (Ambo Anthos; vertaling Gerda Baardman en Jan de Nijs) won Eleanor Catton de Man Booker Prize 2013. Daarmee was ze de jongste laureaat van deze prestigieuze prijs ooit.

Juli:
Rachel Kushner (Oregon, VS, 1968) werd voor haar debuutroman Telex from Cuba genomineerd voor een National Book Award. De vlammenwerpers (AtlasContact; vertaling Lidwien Biekmann en Maaike Bijnsdorp) was een van de meest besproken boeken van 2013 en betekende haar internationale doorbraak. De filmrechten werden vlak na verschijning verkocht aan Scott Rudin (producent van o.a. No Country for Old Men en True Grit), en de vertaalrechten aan meer dan tien landen. Kushners werk verscheen onder andere in The New York Times, The Paris Review en The Believer. In 2013 won ze een Guggenheim Fellowship.

Schrijversresidentie:
De schrijversresidentie van het Nederlands Letterenfonds ligt aan het Spui in Amsterdam, in het historische en literaire centrum van de stad – boven Athenaeum Boekhandel, tegenover Spui25 en de UvA-aula en vlak bij Café De Zwart. In 2006 namen achtereenvolgens Frank Martinus Arion en David Van Reybrouck als eerste auteurs tijdelijk intrek in de residentie. Inmiddels ontvangt het Letterenfonds al bijna tien jaar lang buitenlandse gastschrijvers op het Spui; het programma bevordert zo een rijke literaire en culturele uitwisseling tussen Nederland en de rest van de wereld.

Toegevoegde afbeelding: de schrijversresidentie @Letterenfonds in Amsterdam.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.