van Antwerpen naar Amsterdam: Publishers Tour Duitse uitgevers | Frankfurter Buchmesse 2016

frankfurter2016(15)

DUITSE UITGEVERS BEZOEKEN NEDERLAND EN VLAANDEREN

Van 19 tot 23 januari aanstaande bezoekt een groep vooraanstaande Duitstalige uitgevers en redacteuren Amsterdam en Antwerpen, in het kader van de voorbereidingen voor de Frankfurter Buchmesse 2016 waar de Nederlandstalige literatuur centraal zal staan. De proza-uitgevers maken tijdens deze dagen kennis met een rijk gezelschap schrijvers, vertalers, uitgevers en literair agenten. In februari volgt een vijfde en laatste Publishers Tour, die speciaal gericht zal zijn op literaire non-fictie uit Vlaanderen en Nederland.

Het is van belang dat de Duitse uitgevers tijdig geïnspireerd worden, zodat zij in de herfst van 2016 boeken in vertaling kunnen uitbrengen op hun thuismarkt. Die boeken zullen het belangrijkste visitekaartje zijn van het Nederlandse en Vlaamse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse. De uitgenodigde uitgevers en redacteuren komen van de volgende uitgeverijen: Arche Verlag (Hamburg), Kein und Aber (Zürich), Piper (München), Aufbau (Berlijn), C. Bertelsmann (München), DVA (München), Nagel & Kimche (Zürich), Ullstein (Berlijn), Klett-Cotta (Stuttgart) en Berlin Verlag (Berlijn). Deze vierde Publishers Tour staat geheel in het teken van literaire fictie.

De volgende stap op weg naar Frankfurt wordt gezet in Berlijn, waar het Nederlandse en Vlaamse letterenfonds begin februari vier activiteiten organiseren. Op 3 februari wordt de Else Otten Übersetzerpreis in het Literarisches Colloquium Berlin (LCB) uitgereikt aan Bettina Bach voor haar vertaling van Hotel Linda van Arjan Visser (verschenen bij DTV) en aan Rainer Kersten voor zijn vertaling van De laatkomer van Dimitri Verhulst (Luchterhand). De vertalersprijs wordt uitgereikt in aanwezigheid van de auteurs, die een dag later zullen optreden in het Literaturhaus Lettrétage. Er vindt bovendien van 2 t/m 4 februari een workshop literair vertalen plaats, waarbij op 4 februari Duitse uitgevers en redacteuren zijn uitgenodigd voor een middag over klassiekers uit de Nederlandse en Vlaamse literatuur. Tijdens deze bijeenkomst spreken Jean-Claude Lin van Verlag Freies Geistesleben (kinder- en jeugdliteratuur) en Jan Konst (Freie Universität Berlin), en pitchen de medewerkers van beide literatuurfondsen hun favoriete klassiekers.

Alle genoemde activiteiten zijn gezamenlijk georganiseerd door het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Nederlands Letterenfonds.

Bron: persbericht, Amsterdam / Antwerpen, 15 januari 2015.

Afbeelding: De wereldliteratuur bestaat en bevindt zich in Frankfurt (blog Victor Schiferli).

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.