fascinerende taalbeschouwing | man kust vrouw en de mannentepels van de taal

Las! Luisterde! Op Neder-L: Mannentepels van de taal door Marc van Oostendorp:

Bij de titel boven: 

Marc van Oostendorp praat me bij – niet teveel niet te weinig – over het proefschrift van Milfje Meulskens / Sterre Leufkens, functionalistische taalwetenschapper (functionalisme: taal is communicatie).

– Over de een-op-een-relatie tussen vorm en betekenis: man | kust | vrouw is een transparante taalkundige relatie – een mooi meisje is minder transparant.

– Milfje Meulskens observeerde 22 talen op transparantie om een hiërarchie te vinden van niet-transparante of opake elementen in de taal. Niet-transparante elementen zijn bijvoorbeeld redundantie en vorm-voor-de-vorm. Hoe transparant een taal ook is, ze heeft altijd een beetje redundantie (‘overbodige’ informatie, dubbelopinformatie – voorbeeld? filmpje!). Redundantie komt in alle talen voor, is dus universeel. Hoort bij taal.

– Vorm-voor-de-vorm ontstaat in de loop van de tijd, verliest zijn betekenisfunctie dan weer waarbij de vorm bewaard blijft. Zie mannentepels: hebben geen functie, zitten niets in de weg en blijven daarom bewaard. Vorm-voor-de-vorm (het | sneeuwt bv.) kun je dus taalkundige mannentepels noemen.

– Het Nederlands neemt volgens Milfje Meulskens in de typologie van de 22 bestudeerde talen de positie in van een van de meest niet-transparante talen.

Niet te missen!!

MilfjeTransparency in language - Sterre Leufkens15Taalwetenschapper Sterre Leufkens op haar blog De Taalpassie van Milfje:

Door Sterre Leufkens: Een korte samenvatting van mijn proefschrift – Transparency in language. A typological study

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.