Woesten – Kris Van Steenberge – nu Debuutprijs #bkb14 na Bronzen Uil @hetbetereboek

Nieuwsflash Kris Van Steenberge,

Woordzoeker zonder opgave. Lierenaar. Vriend van Isidoor.

! Zijn sterren staan bijzonder gunstig: na mooi zomernieuws, nominaties voor de Groene Waterman Prijs en de Academica Literatuurprijs (en wat vergeet ik nog) zopas de Debuutprijs van de Boekenbeurs #Antwerpen toegevoegd aan zijn Bronzen Uil (jury- én publieksprijs) @hetbetereboek!

Woesten, speelt in Woesten*, West-Vlaanderen, de Westhoek. Omdat ik nog geen persbericht #bkb14 met juryrapport vond, ging ik te rade bij De Groene Waterman Prijs, waarvoor Woesten genomineerd was:

Woesten is een oer-Vlaams dorp, waar de negentiende eeuw ten einde loopt. Elisabeth, dochter van de smid, trouwt met de jonger arts’ Guillaume. Het zal geen gelukkig huwelijk worden.

Als Elisabeth van een tweeling bevalt, blijkt de eerstgeboren een prachtige zoon, Valentijn. Het tweede kind is zo mismaakt dat Guilaume weigert hem een naam te geven. Toch blijft Nameloos in leven. Omdat hij vader en dorpelingen doet huiveren, gaat Nameloos gesluierd door het leven. Dan doet de eerste wereldoorlog zijn intrede.

Woesten vertelt het broeierige verhaal vol dorpsgefluister achtereenvolgens vanuit het perspectief van Elisabeth, Guillaume, Valentijn en Nameloos. Voor alle vier pakt de toekomst anders uit dan verwacht.

Deze roman is een opmerkelijk debuut: rijke taal, mooie stijl, verrassende schrijfkunst, boeiend verhaal dat je vasthoudt. 

Mooimooi – ik lees Hoge hakken en koffie op de blog over Isidoor:

Isidoor staat in de keuken van de schoolrefter. Het is half acht. De radio staat aan. Klara. Hij schept koffie in de percolator. Nu is het nog stil. Het beste moment van de dag. Door het raam ziet hij de parking liggen. Verlaten. Zo meteen komt de directeur. Dat weet hij. Altijd is de directeur eerst. Hij rijdt met een Passat. Deutsche grundlichkeit. Hard werkend, gedreven, vooruit. Merkkledij met klasse, dossiers netjes gestapeld op het bureau. Geen aarzeling, beslissen. Zo is de directeur. Isidoor houdt er wel van. Het is helder. Om twintig voor acht zal er een dampende kop koffie voor hem klaar staan. Twee klontjes suiker, wolkje melk. Dan kan zijn dag beginnen. Een dag van bouwen. De directeur is een bouwer. Hij laat klassen optrekken, luifels plaatsen, speeltuigen monteren, plavuizen egaliseren, ramen vernieuwen, lokalen schilderen, kasten met zand bestralen, richtingwijzers ophangen. Zijn dag is steeds te

 kort. Meer Kris Van Steenberge.

* Etymologie van Woesten volgens Wikipedia: De naam Woesten komt van “wastina”, wat “verlaten vlakte” betekent. De plaats werd in de 12de eeuw vermeld als “solitudo renyngensis”, de “verlaten vlakte van Reninge”. In de 13de eeuw vindt men de naam “Wastina” terug.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.