een pil voor taal

Taalnieuws via Onze Taal – Hoe een tweede taal de hersenen verandert – leidde me naar een achtergrondartikel in The Guardian en vandaaruit naar YouTube voor een debat over drug enhanced education of beter over medicinaal (vreemde)taalleren. Cognitieve neurowetenschap en scepticisme. Believers en de anderen. Chemie van leren. Plasticiteit van de hersenen. Smart drugs. Chinees leren. Associaties van woord en betekenis. A language is a joy of discovering, a human connection with people. Hoe vroeger talen leren, hoe beter. Hoe een taal leren dementia vertraagt. Een pilletje voor Frans: voor levenslang? Bijwerkingen van de turboboosting van het brein? Vrouwen verdikken. Ik tag maar wat. Spontaan & snel, summier & onvolledig.

In het begin van het debat wordt o.a. verwezen naar je dagelijkse koffiedosis om wakker te worden, naar autisme en aspergersyndroom die met testosteron te maken hebben, en synesthesia. Het belooft razend interessant te worden. Ik heb het debat nog niet kunnen uitkijken maar sla het in mijn ‘dagboek’ hier alvast op:

Update

De Nederlandse taalkundige Marc van Oostendorp reageert op Neder-L op het debat boven onder de titel Een pil voor beter Nederlands, getagd science fiction, taalverwerving. Hij besluit:

Het is allemaal kortom nog ver weg, maar als science fiction wel interessant om over na te denken. We weten dat het kinderbrein veel beter is in het leren van talen dan de hersenen van volwassenen. Zou het mogelijk zijn om met wat pillen de volwassen geest weer op de juiste manier kinderlijk te maken?

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op een pil voor taal

  1. Pingback: de pil en meer voor taal by Our Man in Firenze @thebandb | The Sausage Machine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s