werkt onderwijs op Netflix-leest depersonaliserend? #paradox

#naarschool. Toekomstmuziek, mooie (en wollige) woorden en #zovoeltecht-virals van eerste schooldagen vullen de  sferen. Ik kon het niet laten van mee te gaan in de 1-septemberwensenstroom gistermorgen. Wilde ik niet nog een speelplaatsfoto 2013-2014 toevoegen. Update ik even.

De infografiek hieronder toont (leesbare versie op Daily Genius) hoe datamining en learning analytics onderwijs kunnen verbeteren door doorgedreven personalisering. En hoe de leraar daarin past. De wereld staat niet stil nee. The future is now.

Data-Mining-Analytics-Education-800-1-1

n Langgerekt plaatje dat je bij de tijd houdt toch. Bij de tijd, zoals de roboleraar via Larry Cuban.

Of de personalisering van onderwijs met een door machines uitgemeten leer’plan’ voor elke leerling/student net geen depersonalisering voor gevolg heeft? Zou kunnen. Machines blijven de wereld / het leven / ons wel transformeren. Maar of we daardoor op de teloorgang van humanitas afstevenen? Denk van niet. Als we kritische afstand blijven bewaren tegenover de ‘becijfering’ door de machine (zie de infografiek). Met de leraar als ‘meester’, deskundige, als relativerende en vooral wijze tegenpool van de naakte data-analyse die in samenspraak met de leerling of student de gewonnen gegevens interpreteert en aanvult. Beiden het hoofd koel op gezond verstand, de handen warm ineengeslagen, beiden lenig geschoeid richting gemotiveerder, werk- en duurzamer (en prettig) leren.

Te wollig bekeken? Genoeg garen gesponnen van 1 september. Of toch nog niet. Nood aan tegengif. Verlichting, help! Ha, op naar 1 september op Ons Erfdeel. Wow, mooi. Doet daar van ver beetje denken ook aan stadsherwaardering in Latijns-Amerika met Acción Poética (Mexico). Komt eraan. Te mooi om hier ongeblogd te laten.

n Update van mn slotalinea dringt zich op

En ja, het wondermooie carpe diem van Frieda Peeters, oud-lerares en -collega in de leerplancommissie Nederlands op haar exquise blog Blauwkruikje, een post weliswaar daterend van de natte zomer 2014, dát moest ik nog herbloggen!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.