De bel gaat… weer.

Bij de 1-septembergedachten van Pedro @thebandb sluit ik me heel graag aan. De school ‘een heilige plaats’. Die uitspraak brengt een lezing over onderwijs van filosoof Koen Raes (1954-2011) in herinnering, vele vele jaren terug op een nascholingsdag voor leraren, ergens te lande. Wat hij toen vertelde over de school van de toekomst, is me altijd bijgebleven: hij zag de de school in de allereerste plaats als een heel warme plek, een cocon, afgeschermd van ruwheid, kilte, haast en egoïstische onverschilligheid van ‘de wereld’ , een huis waar het goed is om wonen. Een warm nest zeg maar. Dat ook en vooral ook de ‘speelplaats’ of recreatieruimte een plek van warm onthaal en gezelligheid moet kunnen zijn, een veilige en vrolijke ontmoetingsplek en haven. Zoiets in die zin. In lijn met hoe Pedro de betekenis van onderwijs verklaart – from experience to meaning.

Update 2 september – mn speelplaatsfoto van n prille woensdagmorgen 2013-2014, met dank aan Juf Katrijn. Btw, hoe noemt onderwijskundige, pedagoog, blogger, auteur en mediaman Pedro De Bruyckere de school ook weer?

2014feb-mrt-apr-mei-juni(tm220614) 987

X, Y of Einstein?

Straks gaat de bel weer. Kinderen, leerkrachten, directies, ouders, allemaal gaan weer voor een jaartje leren, spelen, ontdekken.

Er is de voorbije weken al zeer veel over onderwijs gepraat. Dit zal nog een hele tijd duren.

Op 9 september komt de OESO met hun nieuwe Education at a glance, de septemberverklaring van de regering volgt iets later, de beleidsnota van de gloednieuwe minister. Nog iets later komen er de visitatierapporten over de lerarenopleidingen. En daarna, en daarna.

De komende weken zullen scholenbouw, plaatstekort, lerarentekorten, de loopbaan van leerkrachten, hervormingen van het secundair onderwijs, of was het toch basis,… een constante wisseldans met elkaar uitvechten.

Ondertussen zitten Abu, Hebe, Clement,… bij juf Sofie, Evy, Riet, meester Maarten,… Er zal over hen allemaal worden gepraat, maar zij zitten samen in een heilige plaats. Een plaats waar tijd iets trager gaat. Nee, niet omdat het zo lang duurt, maar omdat je tijd krijgt om te oefenen…

View original post 159 woorden meer

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.