cultuur is klein beetje oorlog alweer of woordgebruik @Knack dat er niet om liegt

guidoLauwaertGatz14Knack gooide Guido Lauwaert als klantenlokker uit op zijn startpagina met een ‘straf’ citaat. Maar of het werkt? Een snelle blik in de reactieruimte telt momenteel tot 11. Geen stormloop. Het stikt niet direct van ’t volk, denk ik dan, volksmens.

Guido Lauwaert schrijft over de nieuwe (liberale) Vlaamse cultuurminister Sven Gatz: je kon het verwachten, woordenschat van de tegenstand, de aversie, de spot. Ha, wat zou die minister toch van cultuur kunnen kennen, van kunst en kunstenaars. Da’s geen zaak van gewone mensen, van de m/v in de straat. Cultuur, da’s de heilige zaak van gevestigde kenners en van niemand anders. Ach, je kunt zo gemakkelijk de parallel trekken met andere domeinen: wat kent bijvoorbeeld de nieuwe Vlaamse minister van Onderwijs van onderwijs – in een vorig kabinet was ze nog verantwoordelijk voor mobiliteit.

Ach, dit is slechts de luttele gedachte die zomaar na diagonaal lezen van Lauwaerts opiniestuk even in me opkwam. Aardig stukje vakantielectuur wel. Maar of het een nieuwe brede maatschappelijke discussie op gang trekt? Daarvoor is Lauwaerts stuk beetje te nauw omdat het op één man speelt. Meer niet. Ik blijf benieuwd. Momenteel, 4 uren na publicatie 8 tweets.

Over cultuur, oorlog en bier gesproken – hier staan ze samen in één quote, gedateerd wel maar toch: Het gaat in de culturele sector veeleer te goed dan te slecht. Er zijn gewoon te veel boeken, te veel tentoonstellingen, te veel CD’s, te veel films, te veel tv-uitzendingen, zoals er ook te veel wijnen, restaurants, kazen en bieren zijn. (Leo de Haes, 1991.)

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.