Paul van Ostaijen: Le renouveau lyrique en Belgique, lezing.
in: Gerrit Borgers [ed.], Paul van Ostaijen, Verzameld werk. Deel 4: proza, 1979. Besprekingen en beschouwingen. Tijdschriftbijdragen, lezingen en ongepubliceerde opstellen. View original van de lezing voor studentenvereniging La lanterne sourde op dbnl.
Revisiting Paul van Ostaijen, een van mijn grote liefdes sinds mijn middelbareschooltijd. Reading history op dbnl dankzij Paul van Ostaijen-kenner Henri-Floris Jespers:
- via Gerrit Borgers, Paul van Ostaijen, een documentatie, Het gepubliceerde werk uit de Brusselse periode.
- via Frans de Haes en Anne Marie Musschoot, ‘La lanterne sourde’ en de Nederlandstalige literatuur in Brussel, Van Buysse, Van de Woestijne, Teirlinck en Vermeylen tot Van Ostaijen, in: Mededelingen van het Cyriel Buysse Genootschap 25, Cyriel Buysse Genootschap, Gent, 2009. In dit nummer ook een diplomatische uitgave van drie brieven van Paul van Ostaijen aan Pierre Bourgeois, Antwerpen, 17 september 1925, 7 april 1926 en 19 april 1926.
- dankzij het Lui dagboek (II) van Henri-Floris Jespers, 20 juli 2014.
Hoeft het gezegd dat ik verlangend uitkijk naar de Paul van Ostaijen-biografie van de Vlaamse historicus Marc Reynebeau? Binnen twee à drie jaar hoopt hij ze af te ronden – als hij tijd heeft. Reynebeau zou ook graag een beeldje van de dichter toevoegen aan zijn collectie van miniatuurfiguren (hij heeft Mao al, Charles de Gaulle, Albert I met helm – in militair tenue, een schriele koning Boudewijn de eed afleggend – met minuscuul sabeltje, ook stripfiguren als Jansen en Janssen, de dichter Fernando Pessoa en Peter Benoît in bas-reliëf, en neen, hij is geen fanatieke verzamelaar, eerder een serendipische). Borstbeelden van Vlaamse klassieke koppen als Hendrik Conscience en Louis Paul Boon ziet hij ook wel zitten. En Paul van Ostaijen: hij zou zijn fysieke aanwezigheid in miniatuurversie erg op prijs stellen nu hij aan zijn biografie werkt. Tja, zo’n beeldje van Paul van Ostaijen wil ik ook wel bij me hebben.