‘(… ) je recherche d’abord une indépendance formelle des organes qui, par après, constitueront l’ensemble organique du poème.’ – Paul van Ostaijen tot de Compagnons de La lanterne sourde, Brussel, 29 oktober 1925 – zoals op dbnl

paulvanostaijLanterne14

Paul van Ostaijen: Le renouveau lyrique en Belgique, lezing.

in: Gerrit Borgers [ed.], Paul van Ostaijen, Verzameld werk. Deel 4: proza, 1979. Besprekingen en beschouwingen. Tijdschriftbijdragen, lezingen en ongepubliceerde opstellen. View original van de lezing voor studentenvereniging La lanterne sourde op dbnl.

Revisiting Paul van Ostaijen, een van mijn grote liefdes sinds mijn middelbareschooltijd. Reading history op dbnl dankzij Paul van Ostaijen-kenner Henri-Floris Jespers:

PaulvanostaijBorgers14     MededCyrbuysse25

Hoeft het gezegd dat ik verlangend uitkijk naar de Paul van Ostaijen-biografie van de Vlaamse historicus Marc Reynebeau? Binnen twee à drie jaar hoopt hij ze af te ronden – als hij tijd heeft. Reynebeau zou ook graag een beeldje van de dichter toevoegen aan zijn collectie van miniatuurfiguren (hij heeft Mao al, Charles de Gaulle, Albert I met helm – in militair tenue, een schriele koning Boudewijn de eed afleggend – met minuscuul sabeltje, ook stripfiguren als Jansen en Janssen, de dichter Fernando Pessoa en Peter Benoît in bas-reliëf, en neen, hij is geen fanatieke verzamelaar, eerder een serendipische). Borstbeelden van Vlaamse klassieke koppen als Hendrik Conscience en Louis Paul Boon ziet hij ook wel zitten. En Paul van Ostaijen: hij zou zijn fysieke aanwezigheid in miniatuurversie erg op prijs stellen nu hij aan zijn biografie werkt. Tja, zo’n beeldje van Paul van Ostaijen wil ik ook wel bij me hebben.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.