‘fascinerend’ zegt de uitgever, ‘hallucinant’ oordeelt de jury, en ‘weergaloos’ de vertaling in het Nederlands – Jérôme Ferrari wint Europese Literatuurprijs 2014 met De preek over de val van Rome

logo-EuLitP-goud14

 

depreekoverdevalvRome14Het hart van deze roman is een bar op Corsica, waar verschillende verhalen samenkomen die allemaal geschiedenissen zijn van opkomst, bloei en verval. Ferrari’s taal is fonkelend, klaterend, gul en tegelijkertijd heel precies en helder. Zijn paginalange zinnen kunnen je in een hallucinante roes brengen. De vertalers zijn er in geslaagd dit taalgebruik op een weergaloze manier in het Nederlands te vertalen. Het is gelukt om de lange zinnen te behouden en de vertaling dezelfde sfeer te laten ademen als het origineel en trefzeker de rijke variatie in taal en woordkeuze over te zetten. (De jury van de Europese Literatuurprijs 2014.)

 

Jérôme Ferrari en zijn vertalers

jeromeFerrari-Sterre-Ghoos (Foto’s van Melania Avanzato en Keke Keukelaar.)

Jérôme Ferrari (1986) doceerde tot voor kort filosofie op Corsica, in Algerije en de Verenigde Arabische Emiraten. De preek over de val van Rome werd in 2012 bekroond met de Prix Goncourt. Het is zijn zesde roman, de eerste die in het Nederlands werd vertaald.

Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos vertalen beiden al een jaar of twintig, Reintje aanvankelijk non-fictie, Jan Pieter literatuur (van Apollinaire tot Voltaire, van Banville tot Nabokov). Hun samenwerking dateert van 2009 (o.a. Amis, Foster Wallace, Robbe Grillet, De Goncourt).

De jury bestond uit

Alexander Rinnooy Kan, voorzitter, hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de UvA en fervent lezer
Christiaan Weijts, schrijver en literair criticus
Eric Metz, docent vertaalwetenschap aan de UvA
Joost Baars, boekhandel van Rossum (Amsterdam)
Karien Hilbers, Eerste Bergensche boekhandel (Bergen).

Jurylid Christiaan Weijts zal op zondagmiddag 7 september 2014 tijdens Manuscripta op het Utrechts Uitfeest de prijs uitreiken aan Ferrari en zijn vertalers.

De longlist van de Europese Literatuurprijs 2014 werd door vijftien kwaliteitsboekhandels gekozen. De vakjury selecteerde daaruit de shortlist en de winnaar.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.