@fonolog #doezelboekje – Re: woorden die maar 7 keer voorkomen op Google

Re:

Woorden die maar 7 keer voorkomen op Google: doezelboekje door Marc van Oostendorp

doezelboekje14 Op Google nog een doezelboekje gevonden, zonder aanhalingstekens nog wel, eentje van de hand van de vrouw van Willem Kloos dan nog wel, Jeanne Henriette Reine Reyneke Kloos-van Stuwe. Uit De man in ’t spel: roman van vrouwenleven (1921), pagina 100:

Zij haalden de verschillende benoodigdheden uit hun teekendoos, houtskool, conté, vleugel, doezelaar, doezelboekje, doezelkrijt en schietlood, en speldden een grijs vel teekenpapier met punaises op het boven-vlak van het tafeltje vast.

Heb ook even plaat V uitgeknipt met een afbeelding van het doezelboekje in de door u geciteerde Handleiding voor teeken-onderright in de Volksschool: p. 59: ? zie ik goed?

doezelboekje plaatV14

(Voor de volledige plaat ga naar Nederlandsch Schoolmuseum.)

Beetje te laat ontdekt: in voetnoot 1 p. 28 in de Handleiding lees ik hoe de onderwijzer een doezelboekje kan fabriceren:

Het doezelboekje afgebeeld op Plaat X, fig. D bestaat uit een stuk stevig bord-papier, lang 18, breetl 10 Ned. Duimen, in het midden ter halver dikte van het papier ingesneden, kan het als eene portefeuille doorgebogen worden. Onder het zeemlederen lapje moet eerst een dun laagje watten gelegd worden, cu dan het lapje alleen aan de vier zijden met een weinig lijm op het bordpapier worden vastgehecht.

Nu, plaat X fig. D dan ook nog maar uitgeknipt. En of het me begint te doezelen! Wat een vrouwenleven! Uiteindelijk begint het op n heus boekje te lijken toch, dat fijne doe-zel-boekje, ik denk dan aan de verwijzing naar een portefeuille. Aha.

doezelboekjeplaatX14

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.