Indianenverhaal

Mijn commentaar is een directe reactie op de reactie van Bart Haers. Levend Nederlands, u zegt het! Geen opgelegde ‘constructie’. Het AN van noord tot zuid: een dwangbuis?? Nee help! De tijd (of beter de ‘theorie’) van de standaardtaal als dwangbuis, die is toch allang voorbij (dood, in de nevelen der geschiedenis opgegaan). Met alle respect voor de persoon maar is het idd niet paradoxaal dat zelfs een bekende Verkavelingsmortselssprekende die ‘oude’ standaard mordicus blijft verdedigen! Tegen beter weten in of uit onwetendheid over taalevolutie – zoals, denk ik maar, de meeste tegenstanders van het tussentaals? En btw, er is toch nog een verschil tussen tussentaals en dialect, nietwaar? Heb de indruk dat tussentaal nogal eens verward wordt met dialect.

De huidige discussie over ‘taalzuiverheid’ is heel sterk verworteld in de Vlaamse geschiedenis, zoals door Kevin Absillis et al. beschreven. Is het niet hoogste tijd om te stoppen met achteromkijken? Energieverspilling. De taal doet wat ze wil en maakt nieuwe geschiedenis. Vergelijken we met Nederland: ik hoor daar geen tegenstand tegen het Hollands opklinken, zeg maar de algemene naam voor de ‘tussentaal’ in Nederland, het Standaardnederlands zoals het in de mond ligt van neem de ‘modale’ Nederlander. In vele vele variaties. Net zoals het Standaardnederlands hier zuidelijk zijn vele vele Vlaamse variaties kent.

En natuurlijk moet er taalregulering zijn. Een waarheid als een koe. Maar de taal is geen dwangbuis. De taal geeft vleugels. Laten we het ‘nieuwste Nederlands’, de taal en tongval van al zijn taalgebruikers, maar goed gebruiken. Gaat het niet om ieders Nederlands. Niet om een ‘standaard’ als het taalgebruik van een (goedbedoelende, geloof ik) kleine groep verdedigers van een oud ideaal.

Maar ik ben alweer in herhaling gevallen. Tant pis. Het bloed kruipt waar het …

de manke usurpator

Op de nieuwssite Apache verscheen op 17 april 2014 een interview met Kevin Absillis, over Verkavelingsvlaams, Algemeen Nederlands, Bart De Wever, Vlaamse kunstenaars en nog wat. Een fragment:

Samen met Jürgen Jaspers en Sarah Van Hoof stelde Absillis een bundel samen over de tussentaal in Vlaanderen, oftewel het Verkavelingsvlaams. Ze tornden met veel bombarie aan het algemeen Nederlands of de standaardtaal en daarmee riepen ze een vloek over zichzelf af van mensen als Geert van Istendael en Mia Doornaert. In het debat dat volgde konden ze maar weinig steun vinden. Taal ligt in de 21e eeuw in Vlaanderen nog steeds heel erg gevoelig.

[Absillis:] Er bestond veel verwarring over wat wij precies verdedigden: mensen dachten dat we het Standaardnederlands wilden afvoeren en tussentaal introduceren als nieuwe norm. Dat is natuurlijk niet zo. Wij wilden enkel evidente vragen stellen over taal in Vlaanderen. Welk Nederlands mogen we verwachten van mensen met een…

View original post 994 woorden meer

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.