depressie in de moderne Nederlandse letterkunde | overdracht van psychiatrische kennis – relatie tussen het literaire en het wetenschappelijke

Gedeeltelijk herblogd van Literatuur & Samenleving:

Mastercursus Literatuur en depressie | VU Amsterdam | vanaf september 2014

depressie14

Depressie is sinds lang het onderwerp van verhitte debatten in verschillende domeinen van de cultuur; ten grondslag daaraan ligt vermoedelijk tenminste voor een belangrijk deel het raadselachtige karakter van het verschijnsel. Depressie is zo’n actueel onderwerp in onze maatschappij, dat veel mensen zich wel eens zullen hebben afgevraagd wat depressie ‘eigenlijk’ is. Velen hebben daar dan ook iets van een antwoord op, of een beeld bij. Hoe komen we aan zo’n beeld? Doorgaans niet via het raadplegen van een officieel medisch diagnostisch handboek, maar via allerlei andere bronnen: televisieprogramma’s, populariserende stukjes in tijdschriften, blogs, het relaas van een vriend of vriendin – en niet in de laatste plaats: via literaire geschriften. Daarin worden stoornissen in stemming en gemoed al sinds eeuwen in al hun uitwassen belicht.

Heden ten dage trekken werken als PAAZ van Myrthe van der Meer (2013), Kikker gaat fietsen! van Maarten van Buuren (2008), Pil van Mike Boddé (2010), Tussen mes en keel van Geerten Meijsing (1997), De genezing van de krekel van Toon Tellegen (1999) een grote lezerskring. Zij krijgen bovendien ruime aandacht in de kritiek. Waarom is dat zo?

MikeBoddePILBinnen de hoor-, werk- en gastcolleges van deze cursus – die gegeven wordt in het kader van het landelijk programma Masterlanguage – bestuderen we de rol van hedendaagse literatuur in de overdracht van psychiatrische kennis bij een breder publiek. Casus is de representatie van depressie in de moderne Nederlandse literatuur en de vraag welke eigen vertaling kennis over depressie en psychiatrie krijgt wanneer deze in een literaire omgeving terecht komt. In het college wordt met andere woorden de relatie bestudeerd tussen op twee het oog zeer verschillende discoursen – het literaire en het wetenschappelijke.

(Vetjes van TSM)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op depressie in de moderne Nederlandse letterkunde | overdracht van psychiatrische kennis – relatie tussen het literaire en het wetenschappelijke

  1. Wapiti zegt:

    zou je daar niet depressief van worden???

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.