Wieringa – met de W van Winnaar @DeInktaap @deDoelen @rotterdam …

… ????????????????????????????????????????????????????!

Tommy hier, Tommy daar, … Tommy overal? … Ook straks in De Doelen in Rotterdam op de prijsuitreiking van De Inktaap 2014?! Wedden dat zijn dankwoord zou overlopen van trots-enthousiaste eloquentie!? Zijn blije kreten over zijn Nederlands-Vlaamse Boekenweekgeschenk hangen nog in mijn oor. Ook ben ik erg nieuwsgierig naar het laudatiofilmpje voor de winnaar, een co-creatie waar de scholenjury’s straks aan beginnen.

Check. Straf wel, zoals het me meer overkwam bij een bezoek aan de persoonlijke site van Inktaapgenomineerden: niks geen Inktaap te bespeuren op Tommywieringa.nl. Tarara. Een literatuurprijs met een schoolgeurtje aan, daar halen velen hun neus voor op. Niet eens een linkje waard op hun site. Ze willen die prijs misschien wel breed lachend in ontvangst nemen op een leesfeest voor jongeren toch. Hoewel. Ik herinner me een winnaar die welbewust zijn kat stuurde naar de prijsuitreiking. En uit de voorgeschiedenis van De Inktaap, toen hij een Gouden Uilskuiken (2001) was, herinner ik me het telefoontje van jongeren naar winnaar Jeroen Brouwers. Gouden Uilskuiken? (Symbolisch: een plastieken kuiken gevuld met popcorn wegens geen budget. We blaakten van leeslust en jeugdige overmoed.)

GoudenUilskuiken

Het Gouden Uilskuiken staand op de printer voor het met popcorn werd gevuld. Uit mijn album voor CDC (set 2).

Brouwers’ reactie, om nooit te vergeten: – Géén géldprijs? Laat maar zitten, gij daar van de jongerenjury. Tja je heet Jeroen Brouwers of niet. In elk geval: een onverwacht mooi gegeven voor in literatuurdidactiek – live experiencing the literary world. Mooi meegenomen toch.

Jurywerk door jongeren: toch nog altijd quantité négligable in letterenland. Probeer daar maar eens iets aan te veranderen. Of ligt het aan de variaties op een oude formule en moet er iets totaal nieuws komen? Nochtans. Het beproefde recept blijft zijn vruchten afwerpen in de didactieken voor taal en literatuur. En mediaweerklank, die duurt toch maar heel even. Verwaarloosbaar dus.inktaap14auteurs

Besluit: nog een kers op de taart van Tommy Wieringa?! De Inktaap als sappig rood fruit: over metaforen gesproken …

Elke Stasseyns en jury en leesmoeders: veel plezier daar in zonnig Rotterdam!

Gerelateerd (schrijvers en hun lezers, adolescenten /jongvolwassenen /jongeren en volwassenen): Echte literatuur van Ted van Lieshout.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.