Stijn Vranken haalt zijn inspiratie uit de mens als volstrekt belachelijk hoogmoedig en indrukwekkend wezen – zijn schrijfstijl is kort en … #stadsdichter #antwerpen

… bondig. Hij kan niet vergeleken worden met andere schrijvers maar soms ziet en hoort hij wel overeenkomsten met Claus. Hij ziet zijn gedichten ook als producten die hij heeft ontworpen. Een goed gedicht moet uiteraard wel opgemerkt worden, in tegenstelling tot een geslaagd productontwerp dat vaak net niet opgemerkt wordt, precies omdat het zo handig en efficiënt is ontworpen. Hij haat het wanneer iets te gekunsteld overkomt, voor hem mag het concept de boodschap nooit overstijgen. Zo ziet Stijn Vranken himself, de nieuwe stadsdichter van Antwerpen, zijn poëzie in een interview voor WeekUp.

Of dit belooft voor Antwerpen, dit helder en grappig (ik ontleen de woorden aan het nieuwsbericht op Radio 1) en kruidig podiumbeest!

2012met030405 611

#litfoto Stijn Vranken in een van de gangen van Antwerp Expo voor een optreden op de Boekenbeurs – uit mijn album van zaterdag 5 november 2011.

schrijven is vermageren

Elke dag lees ik hoe ik mij
met alsmaar minder woorden
steeds strakker tot mezelf ontkleed

Schrijven is vermageren
en met wat geluk in de genen
ben ik nog ruim dertig jaar te dik

Stijn Vranken

Stijn Vranken staat ook bekend als de prettig-pittige dichter-performer van het Inktaap-slotevent, de jongerenprijs die jaarlijks een kroon zet bovenop bekroonde romans. Stijn Vranken plaatste meermaals de poëtische kers op die literaire feesttaart. Ja, ik leerde de nieuwe stadsdichter kennen op Inktaap-slotevents in Antwerpen en Rotterdam, en op Gedichtendag 2008 bij de stadsdichterswissel Bart Moeyaert – Joke van Leeuwen in de Arenbergschouwburg Antwerpen waar hij zijn debuutbundel Vlees mij voorstelde. Op het verjaardagsfeestje 10 jaar De Inktaap (2011) in deSingel hoorde ik hem zijn gelegenheidsgedicht declameren. Tot zover deze alinea live betrokkenheid. Hoe kan het anders. Stijn Vranken was en is alomtegenwoordig op grote en kleinere Antwerpse podia, in de straten en op de pleinen, en daarbuiten. Behalve op den buiten, daar wil en kan hij zich niet thuis voelen. Hier is dus een STADSdichter pur sang aan het woord.

De stadsdichter van Antwerpen vanuit nuchter en zakelijk perspectief vanop het Schoon Verdiep bekeken? Procedure van aanstelling, randvoorwaarden, plechtigheid, dát dossier – (uw) schepen van Cultuur en meer Philip Heylen blogt het (u) de wereld met Antwerpse trots toe.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Stijn Vranken haalt zijn inspiratie uit de mens als volstrekt belachelijk hoogmoedig en indrukwekkend wezen – zijn schrijfstijl is kort en … #stadsdichter #antwerpen

  1. Pingback: spat onder stroom (Stijn Vranken) – geklap, geklap voor dit welgemorst eerste stadsgedicht Antwerpen 2014 | The Sausage Machine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s