begraaf de zalm of niet dit ouwejaar

Het zal je ouwejaar maar wezen! Je kunt op poëtische wijze afscheid nemen van het oude jaar: met sonnetten van Roemer Visscher of Driek van Wissen, je kunt het verbranden, in vriendschap verdrinken, of spiegelen in dauwdruppels op het mos … Mooi toch. En waarom ook niet in nuchter proza ‘begraven’, rechtstreeks in grootmoeders keuken, voeten op de grond, het hoofd koel, broeders en zusters, wat de mensen niet allemaal eten

knolraap en lof, schorseneren en prei – halleluja

het zachte nieuwe jaar al verwelkomend met Jeroens schorseneren meunière … of een recept uit frozen winters ontdooid – gravad lax, ‘begraven zalm’, of rauwe zalm in twee interpretaties: 1) à la manière van ja alweer onze Jeroen, Meus ja, gepresenteerd met een yoghourtdressing; 2) volgens our Jamie, Oliver toch, met mierikswortel

Absolutely gorgeous for this lovely night hour? Look at that, de zalmcarpaccio kan nog net voor vanavond met zijn negen uren in the fridge:

Maar of het mijn nieuwjaarszalmpje wordt? Ik twijfel nog tussen drie feestrecepten 2013-14: 1) Jeroens gevulde zalmbonbon met verse geitenkaas, avocado en groene appel, 2) een verrinerecept uit de eindejaarsfolder van Aldi met een mousse van gerookte zalm en mascarpone, en 3) de zalmrillettes van Benoît Molin – ook in een glaasje – met gekookte en gerookte zalm in yoghourt met bieslook, met een toef slagroom met bieslook en citroen, gescheurd uit de laatste Weekend Knack. Het wordt 2, denk ik zo. Of 3. Die liggen dicht bij elkaar, ook in bereidingstijd gemeten Of aha, een kruisbestoven interpretatie van 2 + 3!

Prosit Neujahr (in het Duits heb ik het nog niet gezegd nee) – met of zonder rauwe, gerookte of gekookte zalm!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op begraaf de zalm of niet dit ouwejaar

  1. Christ'l zegt:

    Laat het je smaken!
    En, voor jou ook: Prosit Neujahr!!!

  2. kunstrijk zegt:

    Fijne jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2014!

  3. Pingback: meer zalm @demorgen – vanaf vandaag dus ook @TheSausageMachine | The Sausage Machine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s