van jarrebees tot airbees #Antwerpen #fijnstof

VPP-JOPE02876In Antwerpen worden komend voorjaar aardbeiplantjes ingezet als meetstations voor fijn stof. Het is de eerste keer dat dergelijke biomonitoring op zo’n grote schaal wordt toegepast.

Het initiatief is een samenwerking tussen StadsLab2050, een ontmoetingsruimte waar burgers nadenken over de ontwikkeling van een duurzame stad, en het departement bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Zij zoeken minstens vijfhonderd inwoners van de stad die van maart tot mei 2014 een aardbeiplantje willen onderhouden. De vruchten mogen ze houden, want de onderzoekers zijn alleen in de blaadjes geïnteresseerd. ‘Het verzamelde fijn stof op en in de bladeren is een goeie indicatie voor de lokale luchtkwaliteit’, zegt Jelle Hofman, die het aardbeienproject uitvoert als onderdeel van zijn doctoraalonderzoek. Op basis van de analyses van alle plantjes wil hij vervolgens een gedetailleerde kaart maken van de luchtkwaliteit in Antwerpen.

Meer lezen: Aardbeien meten luchtkwaliteit, Eos Wetenschap, 19 december 2013.

! Jarrebezen zegt de Antwerpenaar tegen aardbeien. Vanaf vandaag dus ook airbezen.

Gisteren nog vernam ik het alarmerende Europese nieuws over de bedreiging voor de volksgezondheid van fijn stof (hart en vaten, longen) e.a. De vervuilende uitstoot van industrie, transport, landbouw, en auto’s in de grote steden blijft spijts reglementering en velerlei maatregelen nog al te veel slachtoffers maken. In vergelijking met vorige eeuw is er een lichte verbetering maar er moet dringend en met man en macht verder gezocht naar oplossingen in een geïntegreerde aanpak.

Voor gezondere lucht in Antwerpen, duurzame stad van morgen d.i. 2014 – 2050! Vrijwilligers in Antwerpen gezocht! Deelnemen aan het aardbeiproject AIRbezen (bio-ingenieurs Universiteit Antwerpen) voor een betere luchtkwaliteit? Zie de contactgegevens in het artikel.

Gerelateerd 1 Eco-economie (2013) | 2 Schrijversoffensief (2008)

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op van jarrebees tot airbees #Antwerpen #fijnstof

  1. Stijn zegt:

    Mij is nog niet helemaal duidelijk hoe men met aardbeien de luchtkwaliteit gaat meten. Een heel jaar buiten laten staan en dan de planten onderzoeken op afvalstoffen? Dat is toch wat de dokters ook al doen wanneer ze patiënten over de vloer krijgen. Vraag me af wat het verschillen is met de huidige werkmiddelen, en of de conclusies drastisch zullen verschillen van wat we momenteel al weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.