het Arnon Grunberg-hersenexperiment – de neurowetenschap van literatuur

Het experiment is een initiatief van Arnon Grunberg en zijn uitgever. In het persbericht van Nijgh & Van Ditmar stelt de schrijverzelf de onderzoeksvragen:

Wat gebeurt er als ik aan het schrijven ben? En waarin verschilt die activiteit van andere activiteiten, zoals ruzie maken met de treinconducteur of flirten met een bejaarde dame in de sauna? Je zou dit de ontmythologisering van het schrijverschap kunnen noemen.

Ten tweede: Kun je jezelf openbaren, niet door middel van verhalen en interviews maar door data? Wat mag men over mij weten en waarom mogen bepaalde dingen wel en andere dingen niet bekend worden gemaakt? Je zou dit de ontmythologisering van privacy kunnen noemen.

Tot slot blijf ik benieuwd wat lezers werkelijk ervaren bij het lezen van een boek (van mij). Ik vermoed dat de reële ervaring anders is dan het verslag en de reflectie over die ervaring.

Op 19 november 2013 zet Grunberg voor twee weken de elektrodenmuts op. Op  Volkskrant.nl kunnen we hem online volgen tijdens het schrijven van een nieuwe novelle. Voor VK zal Grunberg begin 2014 ook verslag doen van het experiment.

Literatuur en technologie. Het schrijversbrein analyseren, het lezersbrein analyseren. Arnon Grunberg doet het weer. Laat het doen. Het geheim van creativiteit ontrafeld? De mythe van privacy doorgeprikt? De lezer ontmaskerd? Zware woorden, als je het mij zou vragen. Wél erg aantrekkelijke stuff toch: op maat van de wereldberoemde rijke schrijver gesneden. De literatuur heeft vele gezichten: die van de schrijvers, de lezers, de teksten, de uitgevers, de technologieën, …

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op het Arnon Grunberg-hersenexperiment – de neurowetenschap van literatuur

  1. Blauwkruikje zegt:

    Een fascinerend neurolinguïstisch experiment!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.