@ William Van Laeken @Knack – Laat het u van een luie Nederlandssprekende gezegd zijn

En wij, de gebruikers van het Standaardnederlands, bleven verweesd achter. (William Van Laeken in een Open brief aan sprekers van Standaardnederlands in Knack.)

Wat een pittige taaltoestanden, mannen, vrouwen, x’en, hier in Vlaanderen! Waar discussiërend Nederland uit de bol blijft gaan over de al dan niet politiek correcte Zwarte Piet, blijft klagend Vlaanderen zijn courante taalgebruik uitmelken. Het wil niet ophouden, het getater over standaardtaal vs. tussentaal, het getreur en gezeur om de verleden tijd van het ABN, of beter, om de verdwijning van het Standaardnederlands. Mij niet gelaten: lekker kluifje taal’nieuws’ toch. Taal: universeel thema.

O onverzorgde Vlaamse taal van de gewone gebruiker, o vermaledijde tussentaal: alweer een Vlaamse intellectueel die in een open brief een doekje voor het bloeden mag zoeken via Knack. William Van Laeken – van mijn generatie – is de zoveelste in het rijtje van weldenkende schrijvers en journalisten die de standaard voor het Nederlands in Vlaanderen claimen. Spaar ons, tussentalers, van bemoeizucht!

Of William Van Laeken iets nieuws te vertellen heeft? Aan het debat – enkele jaren geleden aangestoken door De Manke Usurpator – toe te voegen? Neen.

Waar hebben we dit nog gehoord of gelezen, die afkeer van taalvariëteit sinds de komst van de commerciële televisie? Bedoeld wordt: het Nederlands in uw / jouw en mijn Vlaamse mond.

Plots hadden we hier zenders bij de vleet, we hoefden niet meer naar Nederland te kijken. VTM bedolf ons onder een tsunami van tussentaal en dialect, de VRT bleef niet achter, tussentaal werd de regel in soaps, talkshows en kookprogramma’s. Op een dag kocht VTM een televisieserie aan in Nederland en ze vonden dat ze die moesten ondertitelen. Een beetje later begon de VRT hetzelfde te doen. Alsof Nederlands een vreemde taal was geworden.

O help! Intussentijd Ondertussen zijn ze taalallochtonen geworden, de sprekers van het Standaardnederlands! Welke tussentaal moeten ze nu leren om te integreren in het Vlaanderen van morgen, rijst de pathetiek de pan uit! Van Laeken richt meteen zijn pijlen op tussentaalsprekers Jeroen Meus, Ben Crabbé en Tom Waes, grote sterkhouders nochtans van de Vlaamse televisie en meer Vlaanderen.

Vrijheid, blijheid, ieder zijn tussentaal, geen normering. En dat terwijl er een prachtige spreektaal zo voor het grijpen ligt, het Nederlands. Oké, niet zómaar voor het grijpen, je moet er wat moeite voor doen. Zou het kunnen dat Vlamingen nogal lui zijn?

Spaar ons, tussentalers, van nieuw taalpurisme, gestuurd door een elite van Prachtignederlandssprekenden, William Van Laeken e.a., die door de gevestigde media ingehaald worden omdat ze zo mooi kunnen blijven zeggen hoe laag Vlaanderen wel gevallen is voor tussentaal. – En het is niet dat ik hun prachtige klanken niet kan appreciëren maar evenzeer hou ik van het schoon Vlaams van Jeroen Meus, Ben Crabbé en Tom Waes. Laat het u van een luie Nederlandssprekende gezegd zijn. Salukes!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op @ William Van Laeken @Knack – Laat het u van een luie Nederlandssprekende gezegd zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.