@ mijnkleinkinderen: nieuwe Buurman en Buurman!! – en ook over het Koningslied en ingewanden en zo op de site van Ooteoote – grappige naam toch!!

Dit is wel een oud filmpje* van Buurman en Buurman. Er staan er nog op YouTube hoor, zoals jullie wel kunnen denken. Zoek maar eens op de iPad. Oma heeft voor het filmpje met de tuinkabouter gekozen omdat Lke woensdag vertelde dat ze kabouters had gezien in de poppenkast op school. Het was planten-en-bloemenweek in kleuterschool De Vlinder, zo te horen van D die een echte bloem geplant had in een zelfbeschilderde pot. Lke en oma hebben donderdag ook nog viooltjes geplant in twee potten en in de tuin, eventjes buiten met het anorakje aan, omdat Lke toch zo graag even buiten wilde, ze was immers ziekjes.

Oma heeft het nieuws over de nieuwe filmpjes van Buurman en Buurman van een site die Ooteoote heet. Boe!   ooteoote   Grappige naam, toch! Die komt van een grappig en heel beroemd gedicht dat oma heel mooi vindt, en al kent van toen ze nog jong was. FF wachten, ik googel het even en kopieer en plak het hieronder:

Oote

Oote oote oote
Boe
Oote oote
Oote oote oote boe
Oe oe
Oe oe oote oote oote
A
A a a
Oote a a a
Oote oe oe
Oe oe oe
Oe oe oe oe oe
Oe oe oe oe oe
Oe oe oe oe oe oe oe
Oe oe oe etc.
Oote oote oote
Eh eh euh
Euh euh etc.
Oote oote oote boe
etc.
etc. etc.
Hoe boe boe boe
Hoe boe boe boe
B boe
Boe oe oe
Oe oe (etc.)
Oe oe oe oe
etc.
Eh eh euh euh euh
Oo-eh oo-eh o-eh eh eh eh
Ah ach ah ach ach ah a a
Oh ohh ohh hh hhh (etc.)
Hhd d d
Hdd
D d d d da
D dda d dda da
D da d da d da d da d da da
da
Da da demband
Demband demband dembrand dembrandt
Dembrandt Dembrandt Dembrandt
Doe d doe d doe dda doe
Da do do do da do do do
Do do da do deu d
Do do do deu deu doe deu deu
Deu deu deu da dd deu
Deu deu deu deu

Kneu kneu kneu kneu ote kneu eur
Kneu kneu ote kneu eur
Kneu ote ote ote ote ote
Ote ote ote
Ote ote
Boe
Oote oote oote boe
Oote oote boe oote oote boe

Jan Hanlo (1912-1969)

Uit: ‘Roeping’, 28e jaargang, no. 3, jan-feb 1952

(Zoals op Meander Klassiekers.) Kneu kneu kneu … Leuk en grappig, toch! Oma kent nog van die gekke gedichten, zoals dat van telbi toech tarra inna nip inna nip tarra toech telbi, en nog eentje dat gaat van lanke tr gl pe pe pe pe ooka ooka ooka ooka en pii pii pii pii pii züüka züüka züüka züüka rmp rnf,
zo ongeveer, ik heb het niet opgezocht. Ja, ik weet het O, jij bent al acht, en mijn taal en toon moeten voor jou wat al te gemakkelijk en flauwtjes klinken, en ook wel voor D van vijf is dit nu niet direct stoere taal te noemen maar we willen toch ook rekening houden met de ‘kleintjes’ of – ik verbeter me snel – de ook al ‘groten‘ van resp. morgen (!) vier (! E) en in juni drie (Lke).

Op Ooteoote heeft de schrijver een ander Buurman-filmpje gekozen dan ik, eentje over behangen. En daarna heeft die schrijver het ook nog over hét Koningslied! Dat vele mensen het niet mooi vinden, en zelfs belachelijk – of zeggen we irritant, zoals E dat woord nu overvloedig gebruikt. Nu, dat is wel heel normaal voor Ooteoote. Het zou me verbaasd hebben als ze het lied daar mooi hadden gevonden. Ook op Twitter  Twitter-Logoklein  kun je #koningslied goed horen uitfluiten. Zelfs tot horen en zien je vergaan. Dat heb je met Twitter (en Facebook) … Hadden jullie er geen gemaakt met de klas, O? Of wat had je me daarover verteld? Vertel eens, wat vinden jullie eigenlijk van het ‘echte’ koningslied? Ik ben een en al oor.

Loftuiten op zijn überoranjes, zeg dat wel. De woorden en zinnen zijn uit de teksten geplukt die meer dan 3 000 Nederlanders hadden ingestuurd.

De schrijver op de blog van Ooteoote is speciaal, hij linkt ook naar ingewandengedichten. In ingewandentaal. Stel je voor, bwéuèèk, klinkt beetje vies he: we hebben toch al eens zo’n dode vogel met bloederige ingewanden, open met darmpjes en orgaantjes eruit en zo, in de tuin zien liggen, weet je nog? We hebben voorzichtig dichterbij gekeken. Opengereten door … een kat, dachten jullie? Die plots weggevlucht was. Of welk ander dier dan wel?? Willen jullie dat ik eens zo’n gedicht voorlees voor allen samen, op de volgende logeerpartij?

Gisteren hebben ze op Ooteoote ook een foto gedownload van een dichter op een boomstronk: stel je voor, hij zit daar in zijn blote billen. Bloot! Niet netjes, O? In laatste categorie hoort ook het woord dat je niet mag zeggen. Gisteren ging het met E de hele dag door: ‘kut’ mag je NIET ZEGGEN, oma. Kuuuurrrrtt WEL (iets wat op Kurt gelijkt, langgerekt en nadrukkelijk articulerend uitgesproken, wél). De naam van een aap in de zoo, als ik het goed begrijp, ik ken het dier (nog) niet.

Jeuh! Buurman & Buurman, die dvd vinden jullie toch opnieuw en opnieuw zo leuk. Over de piano, de appel, wijn maken, … We kunnen er maar niet genoeg van krijgen, he jongens en meideke. Die nieuwe filmpjes, waarover zouden ze gaan?? Wat denken jullie? Zullen we eens raden?

*Voetnoot – n update december 2014: hier oorspronkelijk gepubliceerde filmpje ‘bestaat niet’ (meer) op YouTube en is vervangen door een compilatie d.d. 2014 van Kindertijd.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op @ mijnkleinkinderen: nieuwe Buurman en Buurman!! – en ook over het Koningslied en ingewanden en zo op de site van Ooteoote – grappige naam toch!!

 1. Het mooiste gedicht is van mijn dochter, van toen ze nog klein was: wachtend op de lift in een groot warenhuis zei ze, terwijl ze haar handen openvouwde:
  “Sesam open u.”
  We stapten de lift in en ze draaide zich om en terwijl ze haar armen weer ineen sloeg zei ze:
  “Sesam dicht U?”
  Met inderdaad een vragende stem, zo mooi.
  Taal is mooi, het Koningslied m.i. niet 😦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.