Nederlandse kritiek op Vlaamse opleidingen arts-specialist #HO

Ochtendnieuws op Radio 1 (be) of wakker worden met Mark Waer, rector KU Leuven:

markWaer13 de rector sprak gepikeerd – hij neemt het niet dat net uit Nederlandse hoek negatieve kritiek komt op de opleidingen arts-specialist aan de Vlaamse universiteiten, KU Leuven,  UA (Antwerpen) en UGent. En dat terwijl de Nederlanders aan de Vlaamse universiteiten massaal geneeskunde studeren! Bovendien vond de rector dat de doorlichters zich al te zeer aan het Nederlandse model spiegelen. Dan spits ik als moeder en Vlaamse met een speciale liefde voor Nederlanders en Nederland toch wel even de oren.*

Was rector Waer vanmorgenvroeg niet een beetje te snel geweest om zijn boosheid over de ‘slechte punten’ voor de specialisatieopleidingen op de Nederlandse aanwezigheid in de visitatiecommissie te richten? In de latere nieuwsuitzendingen deze ochtend kwam rector Waer niet meer aan het woord. Een andere universitaire vertegenwoordiger liet een veel gematigder stem horen: het oordeel van de visitatie komt te vroeg omdat de vernieuwde opleidingen nog kinderziekten (!) vertonen en de universiteiten nog in volle bijwerking en voltooiing van die vernieuwing zijn. Ook willen de universiteiten alles in het werk stellen om de opleidingen te optimaliseren, rekening houdend met de aanbevelingen van de beoordelaars.

De negatieve evaluatie betreft voornamelijk de vele uren die artsen-specialisten in opleiding moeten ‘kloppen’, en de ondermaatse professionalisering van de docenten.

* Dan spits ik toch wel even de oren: de rector van de universiteit waar ik afstudeerde als germanist, die het heeft * over de opleiding arts-specialist (JP behaalde zijn artsendiploma aan de UAntwerpen en voltooide er zijn opleiding tot geneesheer-specialist – zo heette het toentertijd), * over de talrijke Nederlandse studenten geneeskunde in Vlaanderen (D werd destijds niet uitgeloot voor de studie en kwam naar Vlaanderen aan de KULeuven haar artsendiploma halen om nadien in Nederland te promoveren en te specialiseren), en * over een visitatie (ik herinner me nog goed de eerder nerveuze connotaties die dat woord opriep toen MB in volle PhD ook wel bekommerd was om de kwaliteit van haar faculteit aan de UA – die overigens gunstig beoordeeld werd).

Foto Mark Waer.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.