skeletten

Skeletten. Speciaal voor E. die in deze voorschoolse levensperiode een groot zwak, ja een voorliefde toont voor skeletten. Vorige vrijdag nog heb ik hem het woord skeletten wel tientallen keren horen uitspreken terwijl hij met lego- en playmobilskelettenpoppetjes verhalen verbeeldde. Wil hij misschien archeoloog worden, of paleontoloog, zoals zijn vader vroeger droomde, bezig als hij als kind was met opgravingen naar dinosauruseieren, haaientanden, vreemde gesteenten, mineralen, … Uiteindelijk is het graven geworden naar het eeuwige mysterie van the mind, afdalen in de diepste roerselen van ziel en zijn, rusteloos zoeken naar de ontwarring en ontrafeling van waanzin, dagelijks en ook bij nacht en ontij onderweg om de psychotische medemens te genezen, of tenminste toch zijn lijden zo goed mogelijk te verlichten.

Bij graafwerken in London stootten arbeiders vorige week op een begraafplaats. Archeologen denken dat het om 10 000-en skeletten gaat van pestslachtoffers uit de 14e eeuw. Ze vonden daar ook aardewerk uit die periode. Een derde van de bevolking van Engeland werd in de 14e eeuw door de pest, de zwarte dood, getroffen. In heel Europa vielen zo’n 25 miljoen slachtoffers.

Op de website van Wereld in woorden, Frits van Oostroms literatuurgeschiedenis, zag ik onlangs nog een afbeelding van een massagraf voor pestslachtoffers uit het hoofdstuk waarin hij het profiel schetst van de 14e eeuw.

pestVOostrom

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.