Els Beerten glorieus – Vlaamse Cultuurprijs voor Jeugdliteratuur!

IMG_0789

#litfoto Sisters in literature Anne Provoost en Els Beerten. Uit mijn album: woensdag 18 november 2009, 13:59:55, Brussel, Paleis.

Nieuws van de dag overgenomen van Het Belang van Limburg

Els Beerten wint Vlaamse Cultuurprijs voor Jeugdliteratuur

14:28 Media & Cultuur Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) heeft zaterdag de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur 2011-2012 overhandigd aan schrijfster Els Beerten. De jury huldigt de jeugdauteur omdat ze met haar roman “Allemaal willen we de hemel” de cocon van de jeugdliteratuur doorbreekt.

De veelvuldig bekroonde roman “Allemaal willen we de hemel” speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en vertelt het verhaal van Jef, zijn zus Renée en hun broertje Remi die opkijken naar hun vriend Ward. Auteur Els Beerten kruipt elk hoofdstuk in de huid en de gedachtewereld van een van de kinderen. Zo laat ze zien hoe de oorlog iedereen dwingt om keuzes te maken.

” ‘Allemaal willen we de hemel’ bewijst hoe flinterdun of artificieel de grens tussen een adolescenten- en een volwassenenroman soms is. Dit verhaal, over oorlog en de verregaande gevolgen ervan, grijpt alle leeftijden naar de keel en verdient, zeker in dit Jaar van het Voorlezen, om ‘voortgelezen’ en doorverteld te worden”, aldus Vlaams minister Schauvliege.

Volgens HBVL, 2 maart 2013 – aldaar meer lezen.

Even vanonder het stof van de 20e eeuw gehaald

TSM is ook een beetje een documentaire blog. Vorige eeuw, in een vorig leven, schreef ik voor Leeswijzer 14-16 jaar, Keuzelijst en werkmodellen voor de tweede graad van het secundair onderwijs onder eindredactie van Marita de Sterck en Mark van Bavel (Infodok, Leuven – Amsterdam, 1990, p.149-160) een bespreking met didactisering van Els Beertens schoolroman Scènes (1987), naast Terug naar Af ( 1987) van Bart Moeyaert.

21e eeuw: Els Beerten schittert

Mijn persoonlijke documentatie uit de 21e eeuw over Els Beerten beperkt zich tot alleszins glorieuzere schrijversmomenten dan een godvergeten artikeltje in een bestoft boek ooit bestemd voor onderwijs, bibliotheek en andere leesbevorderaars. De jeugdliteratuur van Els Beerten en Bart Moeyaert destijds en de literatuur van vele andere auteurs, zowel voor jongvolwassenen als volwassenen als we dan al zouden labelen, heb ik met mijn klassen toentertijd (periode 1970-2008) naar best vermogen proberen te lezen en ‘educatief verwerken’ zoals dat heet.

Wow, Els Beerten: haar schrijversgeluk kan alweer niet op, durfiktedenken. Haar rijke palmares wordt alweer glans bijgezet. Haar naam klimt alweer hoger in het literaire veld. Hopelijk krijgt ze er ook veel nieuwe jonge en oudere (voor)lezers bij. Jeugdboekenweek! Het schrijvers-en-lezersfeest is begonnen!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.